2006. október 23-án rendőrök által brutálisan összevert fiatalember ügyét tárgyalja holnap a Fővárosi Bíróság

 NJSZ hír, 2010. február 16. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

2006. október 23-án R. Istvánt brutális rendőrtámadás érte, tonfával bordái közé szúrtak, ütlegelték, majd leterítették. A sértett homlokának jobb oldala sérült, fejtető jobb oldalán duzzanat keletkezett. Mellkasán, több helyen hematóma képződött. A bántalmazás következtében súlyos fizikai és a mai napig érzékelhető pszichikai sérüléseket szenvedett. Rendőrök láttán máig rossz érzés fogja el sértettet.

A  rendőrök által brutálisan összevert fiatalember ügyét holnap tárgyalja a Fővárosi Bíróság.

A tárgyalás helyszíne és időpontja: Fővárosi Bíróság, Bp. V. Markó u. 27. III. emelet  317., 2010. február 17. 10 óra.

A felperes képviseletét dr. Gaudi Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője látja el.

István 2006. október 23-án délelőtt  munkája végeztével elindult, hogy a Parlament előtt részt vegyen a forradalomról szóló megemlékezésen. Miközben a Kossuth térre haladt, a Nyugati térnél megállt egy rendőrségi mikrobusz, amelyből kiszálltak a maszkos és védőruhás, és azonosító jelvény nélküli  rendőrök, akik az Oktogon felé terelték az embereket. István megrémült a tetőtől talpig beöltözött rendőröktől, engedelmeskedett a rendőri akaratnak és az irányt az Oktogon felé vette. Az egyik rendőr eközben a tonfájával többször is oldalba bökte Istvánt, hogy húzódjon a járdára. István a járdán folytatta útját, azonban továbbra is többször oldalba bökték tonfával, hogy jobban siessen. Ezek után megfordult, hogy láthassa ki ütögeti, amire a rendőrök ráugrottak  leterítették őt a járdára.

A leterített, földön fekvő Istvánt először többször hasba ütötték. Jobb keze beszorult a teste alá, bal kezét pedig az egyik rendőr kicsavarta, és rárakta kezére a kínzó fájdalmat okozó műanyag szíjat, az ún. gyorsbilincset, amely akkor még nem volt rendszeresítve. A másik rendőr lábával rátaposott István fejére, amitől teljesen odalapult a feje a kemény betonfelületnek. Testén is többen ülhettek, ami miatt egyáltalán nem tudott mozogni. Eközben a bal oldali bordáját legalább 10-15 alkalommal megütötték. Az egyik rendőr paprika spray-t fújt István arcába, amely órákon át kellemetlen, égető érzést okozott. Eközben folyamatosan agresszíven, megfélemlítő módon ordítottak vele.

Mikor felültették, két karja alá egy kemény rudat dugtak a háta mögött, és azt két oldalról megfogva emelték föl. Így vitték a rendőrségi mikrobuszhoz és tették be őt a járműbe. A szolgálati járműben tehetetlenül, vakon, hátrabilincselt kézzel, megalázottan, fekve utazott. Levegőt nehezen kapott, szemét nem merte kinyitni, mivel érezte a spray egyre fokozódó, maró hatását.

A rendőrségi fogdán az éjjel folyamán a rendőrök többször is jót derültek a megalázott és megvert Istvánon, gúnyosan, kárörvendő módon kezelték. 2006. október 25-én, közel 50 órás fogva tartást követően engedték el Istvánt.

A per figyelemre méltó előzménye, hogy a Fővárosi Bíróság 2009. október 13-án meghozott elsőfokú ítéletében egy évre felfüggesztett hat hónapos fogházbüntetésre ítélt két, Budapesti Rendőr-főkapitányság állományába tartozó rendőrt R. Istvánnal l szemben 2006. október 23-án délelőtt, hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vétsége miatt. A bántalmazása miatt kimondták a két rendőr bűnösségét. A vádlottakat a bíróság előzetes mentesítésben részesítette, így továbbra is az állomány tagjai maradhatnak. Bővebben: http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=623&Itemid=35

Megdöbbentő, hogy az egyik nem jogerősen elítélt rendőr, a III. rendű vádlott a nyolc hónapja terror-cselekemény és más bűncselekmények meg nem alapozott gyanújával, ismertetett bizonyítékok hiányában előzetes letartóztatásban tartott Budaházy György gépfegyveres rendőr kísérőjeként bukkant fel a Fővárosi Bíróságon a stop.hu internetes portál működtetője ellen jóhírnevének megsértése miatt Budaházy György által kártérítés iránt indított per tárgyalásán, éppen egy nappal elítélését követően. Gúnyos mosollyal, ujját  a kezében lévő géppisztoly ravaszán tartva, jelezte személye elmozdíthatatlanságát hogy ezzel mégegyszer, szimbolikusan is szembeköpje 2006 áldozatait.

Az egyértelműen jogsértő és súlyos megalázatatások ellenére a BRFK a korábbi peren kívüli kártérítési igényre elutasítással reagált, így most István arra kényszerül, hogy bíróságon szerezzen érvényt követelésének. István másfél millió forint nem vagyoni kártérítést kíván érvényesíteni személyes szabadságának, testi épségének, és emberi méltóságának megsértése miatt.