Az ORFK szerint is jogsértő a Kossuth téri kordon határozatlan időre történő fenntartása

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) főkapitány-helyettese, dr Szabadfi Árpád részben helyt adott az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) elnöke által előterjesztett egyik fellebbezésnek, amelyet Kossuth tér lezárásával kapcsolatban terjesztett elő.

Az országos rendőrfőkapitány helyettes megállapította, hogy a budapesti rendőrfőkapitánynak a Kossuth tér lezárását meghosszabbító intézkedése abban a részében törvénysértő volt, amelyben azt határozatlan időre mondta ki. Gergényi Pétert arra utasította, hogy azt határozott időtartamban állapítsa meg, feltéve, hogy az intézkedés alapjául szolgáló biztonsági kockázatok fennállása továbbra is megállapítható. Egyebekben az elsőfokú határozatot helybenhagyta. Dr. Szabadfi Árpád egy korábbi végzésében már azt is megállapította, hogy a Gergényi Péter által bevezetett „biztonsági műveleti terület” kifejezés használata kifogásolható.

A DEPORT-’56 elnöke a Fővárosi Bíróságnál folyamatban lévő perben a keresetét erre határozatra is kiterjeszti, kérve a Kossuth tér lezárását elrendelő határozat teljes mértékben való hatályon kívül helyezését.

Budapest, 2007. február 19.

dr. Szerdahelyi Szabolcs
a DEPORT-’56 elnöke