A svájciak szerint brutális volt a rendőrség

Ne legyen a nemzetközi sajtó tétlen!

2007. január 24. 4:50
Magyar Nemzet – Szajlai Csaba – http://www.mno.hu/index.mno?cikk=393580&rvt=2

Több svájci szervezet megfigyelőt küld a budapesti március 15-i ünnepségekre, az október 23-i események nyomán, hogy hiteles képet kapjanak arról: a magyar rendőrség milyen módszereket alkalmaz a spontán és a szervezett módon bejelentett rendezvényeken – derült ki kedden Bernben, a 2006-os budapesti események kivizsgálására létrejött alternatív vizsgálóbizottság tárgyalásai során.

Morvai Krisztina társelnök, Balog Zoltán, a parlament emberi jogi bizottságának fideszes elnöke és Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője tájékoztatta Christine Egerszegi-Obrist, a svájci parlament elnök asszonyát a kialakult magyarországi állapotokról. Hozzá egyébként hivatalos látogatásra hamarosan kiutazik Szili Katalin, a magyar parlament elnöke is.

A magyarországi szakértők tárgyaltak a svájci néppárti és kereszténydemokrata politikusokkal, akik azt javasolták, hogy az október 23-án történtekről tájékoztassák a nemzetközi sajtót, hogy az „ne legyen tétlen”. A svájciak egyébként azt tanácsolják, hogy mindazok, akik érintettek lesznek a március 15-i ünnepségen, kérdezzék meg a magyar rendőrséget, mit kíván tenni, hogyan akar fellépni, és milyen stratégiája van.

Kedden a berni egyetemen kongresszust rendeztek a Demokrácia határai Magyarországon címmel a Svájci Kelet-Európa Könyvtár, az Európai Kutatások és Kezdeményezések Intézete, valamint a Svájci Magyar Polgári Egyesület rendezésében. Christian Kaufmann, a berni kantonális parlament volt elnöke hangsúlyozta: a témában nem akar politikai nyilatkozatot tenni, ám szerinte egyértelműen jogtalanságok történtek a múlt év őszén Budapesten. Külön kiemelte: a berni konferencia önmagában nem old meg semmit. „Akkor lehetünk úrrá a törvénytelenségeken, ha mi itt Svájcban, a magyarok pedig saját hazájukban küzdenek a jogaikért” – fűzte hozzá. A nagy érdeklődés mellett zajló összejövetelen – a többi között – svájci szemtanú újságírók részletezték, hogy tapasztalataik szerint brutális volt a magyar rendőrség fellépése.