Állítsák meg a rendőri erőszakot !

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye

 

 

2006. október 23-án Budapesten példátlan erejű és méretű, megfélemlítő rendőri intézkedések sorozatát észleltük. Az 1956-os szabadságharc 50. évfordulójára megemlékezni kívánó, gyülekezési jogukat gyakorló, erőszakos cselekményeket nem tanúsító emberekkel szemben gumilövedék, vízágyú, könnygázgránát, gyalogos és lovas rendőri egységek bevetésére került sor számos súlyos sérülést okozva. Több esetben előzetes felszólítás nélkül rontott a békés emberekre a közrendért felelős erőszakszervezet. A rendőrség ezúttal sem tartotta be a szükségesség és arányosság elvét, illetve a tömegoszlatás szabályait. Az őrizetbevételek során és azt megelőzően – a szeptember 18-21 közötti eseményekhez hasonlóan – fizikai bántalmazásokat, rúgásokat, ütlegeléseket tapasztalnak a hozzánk jogvédelemért fordulók. A letartóztatottak emberi méltóságot sértő intézkedéseket szenvednek el. A társadalmi béke és a köznyugalom az erőteljes és aránytalan intézkedések következtében még súlyosabb veszélybe kerülhet.

 

Követeljük a kormánytól és az országos rendőrfőkapitánytól a rendőri erőszak megszüntetését. Figyelmeztetünk az állam és az eljáró hivatalos személyek felelősségére. Egy jogállamban megengedhetetlen az ilyen rendőri fellépés, ezért a mozgósított rendőri erőket vissza kell vezényelni, mert tevékenységük csak fokozza a már amúgy is komoly feszültséget. Az országban kialakult válság karhatalmi eszközökkel nem oldható meg, széles társadalmi közmegegyezésen nyugvó megoldást kell találni.

Nyomatékosan kérjük a nemzetközi és hazai jogvédő szervezetek tiltakozását.

 

Kérjük a köztársasági elnök békítő jellegű fellépését az alkotmányos rend és a demokratikus alapjogokat gyakorlók védelme érdekében, ezért levélben fordultunk hozzá.

Az országgyűlés sürgető kötelessége, hogy ebben a helyzetben – az 1990-es taxisblokádhoz hasonlóan – mielőbb törvényt alkosson a közkegyelemről mindazok számára, akik a 2006. szeptember 18-21 közötti, illetve 2006. október 23-i tüntetésekben vettek részt, illetve akikkel szemben ezen tüntetések kapcsán indult büntetőeljárás.

 

Budapest, 2006. október 23.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány

 

Dr. Zétényi Zsolt Dr. Gaudi-Nagy Tamás

kuratóriumi elnök kuratóriumi ügyvezető