DR. EVA MARIA BARKI levele Dr. Bene László Országos Rendőr-főkapitány Úrnak

ORSZÁGOS RENDÖR FÖKAPITÁNYSÁG

 

Tisztelt Dr. Bene László !

 

Sajnálatosan hallom, hogy a tárgyalások a tüntetőkkel nem hoztak eredményt.

 

Mérvadó az Európai Egyezmény emberi jogok és alapvető szabadságjogok védelméről 11. cikkelye, amely szabályozza a gyülekezési szabadságot mint fundamentális jogot, mint egy demokratikus társadalomban és egy állam politikai és társadalmi életében egyik legfontosabb részét.

 

Ennek a jog korlátozása csak a 11. Cikkely 2. bekezdésben foglalt feltételek alapján indokolt:

 

11.2 E jogok gyakorlását csak a törvényben meghatározott, olyan korlátozásoknak lehet alávetni, amelyek egy demokratikus társadalomban a nemzetbiztonság vagy közbiztonság, a zavargás vagy bűnözés megakadályozása, a közegészség, az erkölcsök, illetőleg mások jogai és szabadságai védelme érdekében szükségesség. Ez a Cikk nem tiltja, hogy a jogoknak a fegyveres erők, a rendőrség vagy az államigazgatás tagjai által történő gyakorlását a törvény korlátozza.

 

A tények:

 

1. A Kossuth téren a tüntetés engedélyezett október 25-éig, a tüntetés békésen zajlik. A hatalomnak nem csak türnie, hanem garantálnia is kell a békés összejövetelt. A tüntetőknek igényük van nem csak állami tűrésre, de állami védelemre is (ECHR 1988.6.21. Plattform Ärzte für das Leben v. Ausztria )

 

A tüntetőknek joguk van az egész Kossuth tér használatár a tüntetés és véleménynyilvánítás céljából, október 23-án is.

 

2. A 23-ai állami ünnepségre sok külföldi nemzetközi jogilag védett személy jön. A nemzetbiztonság és közbiztonság érdekében minden intézkedést meg kell tenni, az államvendégeket védeni kell. Kétségtelen, hogy veszélytelen tartózkodásuk nemzetközi kötelezettség és közérdek is.

 

3. A tér használatára hatóságtól szerzett joga van a tüntetőknek nem az állami ünnepség résztvevőinek. A tüntetőket illeti meg az elsőbbség. Nem csak azért, mert engedélyezett gyülekezésről van szó, hanem azért is, mert a gyülekezés szabadsága és ezzel szoros összefüggésben álló véleménynyilvánítás szabadsága mind alapvető szabadságjogok elsőbbséget élveznek

 

A tüntetők ennek ellenére készséget mutattak arra, hogy az állami ünnepség alatt nyugalomban maradnak és arra is, hogy kisebb területre húzódnak vissza.

 

Ha ez a megoldás nem megfelelő, az állami ünnepséget nem a Kossuth téren, hanem máshol – a parlamenten belül – kell megtartani és a programon változtatni, úgy mind azt a kormányszóvivő két nappal ezelőtt már kilátásba tette. Ez lenne az egyetlen korrekt megoldás.

 

A Kossuth tér kiürítése mindenesetre súlyos emberi jog sértés és fatális politikai hiba lenne. Október 23-a a magyar nép és nem a magyar hatalom ünnepsége Ha 50 év múlva ismét az erőszak a jog felett győz, ha jog helyett önkény érvényesül, az a jövőben beláthatatlan politikai következményekkel járhat.

 

Tisztelettel

 

Dr. Eva Maria Barki

Kópia:

Miniszterelnöki Hivatal

Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium

Média