Egy iWiW fotó alapján került rács mögé

Kedd, 2009. március 3. 17:39 – Frissítve: Kedd, 2009. március 3. 23:18
Zoom

Tíz napig volt fogságban, hivatalos személy elleni erőszakkal vádolták, most garázdaság miatt áll a bíróság előtt Borsándi Balázs főiskolai hallgató. Egy rendőr ugyanis az iWiW egyik képét látva azt gondolta, hasonlít egy álldogáló személyre egy, a 2006-os zavargások idején készült sajtófotón.
Borsándi Balázs garázdaság miatt állt bíróság elé. A vád alapja két fénykép. Az egyik egy sajtófotó, amelyen egy pajeszos, szőke, rasztahajú férfi érdeklődő tekintettel figyeli, amint valaki követ hajít a körúton a 2006. október 19-i zavargások közepette. A másik egy pajesz nélküli, barna és jóval rövidebb hajú fiatalember iWiW-profilképe, amely húsz nappal az ominózus fotó előtt készült. A fiú a Zoomnak kijelentette: nem ő van a képen.

Rohamrendőrök társaságában

Ő volt ott                                                        kép: police.hu

A közösségi portálon tallózó rendőr szerint a két fotón ugyanaz a személy látható. Az állítólagos hasonlóság alapján hivatalból eljárást indítottak és országos elfogatóparancsot adtak ki Balázs ellen – pár nappal a zavargás után már kopogtattak is bejelentett címén, szüleinél, vidéken.

Amikor a fiú, aki Budapesten volt, megtudta, hogy keresik, rögtön bement a legközelebbi őrsre megkérdezni, miért. „Ekkor kipakoltatták táskám, zsebeim” – mesélte a Zoomnak. „Innen három nyomozó és hat rohamrendőr társaságában indultam a Teve utcai rendőrpalotába. Na persze a bilincsről és a láncról sem feledkeztek meg. Kihallgattak, képeket mutattak.” A 27 éves férfi elmondta a rendőröknek, hogy járt ugyan a városban – pontosabban a Kossuth téren – aznap éjjel, ám csupán figyelte az eseményeket.

Amikor meglátta, hogy a képeken nem ő szerepel, megnyugodott – folytatta. „Ők nem így látták a dolgot, és fogdára vittek, rá két napra már előzetesbe raktak.” Összesen tíz napig volt fogságban: az egyszemélyes fogda után nyolc napot négyszemélyes cellában. „Ez jónak számít, vannak tizenöt személyesek is”. Szerencsére nem bántották és a körülményekhez képest jól viselte – mondta. Nehezebb lehetett a barátoknak, szülőknek, hiszen nem tudtak róla semmit, először a hetedik napon telefonálhatott.

Pixelről pixelre

Ő találták meg                                               kép: IWIW

Az ügy a Budapesti Nyomozó Ügyészségre került, ahol vádat emeltek hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt. 2007. tavaszán átvette a nyolcadik kerületi ügyészség, ahol garázdaság miatt folytatták az eljárást – tájékoztatta a Zoomot Gaudi-Nagy Tamás, Balázs ügyvédje.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint abszurdum, hogy az ügyészség egy informatikus szakemberrel, matematikai méréssel próbálta bebizonyítani, hogy a két fotón ugyanaz a személy látható. A pixelek vizsgálata az elég rossz minőségű képeken nem jelent semmit, főleg, hogy „egy óvodás is képes lenne felmérni”, hogy megalapozott-e a gyanú. Arról nem is beszélve, hogy nem tudni, Balázs miért került előzetesbe, miután feladta magát – folytatta Gaudi-Nagy, aki szerint az egész eljárás a rendőrség, ügyészség és bíróság akkori hisztérikus állapotát tükrözi.

Mivel a vizsgálat nem tért ki a szabad szemmel látható eltérésekre (fül, orr, áll, pajesz), a bírónő a februári első tárgyaláson a védelem indítványára antropológus szakértő bevonását rendelte el – folytatta Borsándi Balázs, aki bízik benne: az ő vizsgálata után lezárhatják az ügyet, természetesen felmentéssel. Az ügyvédje komoly kártérítésre számít. „Kértük, hogy idézzék be az ügybuzgó tisztet is, aki megtalálta a képeket” – tette hozzá Gaudi-Nagy. A tárgyalás áprilisban folytatódik.

A rendőrség nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mondván, ez az ügyészségre tartozik. Ők azonban nem nyilatkozhatnak bírósági szakaszban lévő eljárásról. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője általánosságban elmondta: az ügyészség nem egy, hanem több bizonyíték alapján emel vádat, azokat egyenként és összességükben értékelve, a tanúkat, gyanúsítottat kihallgatva. Két fotó tehát önmagában kevés lett volna a vádemeléshez.

A magyarság érdekében

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) saját bevallása szerint jogi segítséget nyújt a „magyar nemzeti közösség azon tagjainak és szervezeteinek, akiket és amelyeket nemzeti, etnikai, nyelvi hovatartozásuk, világnézetük, vagy a magyarság érdekében kifejtett tevékenységük miatt emberi, állampolgári vagy alkotmányos jogokat érintő bármilyen jogsérelem, illetve hátrányos megkülönböztetés ér”, és akik ellen az előbbiek miatt eljárást indítottak.

                                                              kép: YourVideo

Az NJSZ hetven személy védelmét vállalta a 2006 őszi tüntetések óta – áll az NJSZ honlapján. Ebből 40 esetében megszüntették az eljárást vagy felmentették őket. Több esetben a büntetés enyhítését érték el. Jelenleg 20 személyt védenek. Öt esetben kapott kártérítést civil károsult a rendőrségtől, hat ügyfelüket kártalanították előzetes miatt. „Eddig egy rendőri vezetőt sem vontak felelősségre, a kisrendőrök közül csak néhányan kaptak csekély büntetést” – tette hozzá Gaudi-Nagy. A jogvédő szervezetek peren kívül is egyezkednének.