Elmaradt az ítélet a 2006 őszén meghurcolt tanár ügyében

szeptember. 10. 2009. 16:16 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

NJSZ hír, 2009. szeptember 10. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

Adminisztratív tévedés miatt nem idézték a mai tárgyalásra az orvos szakértőket, így a Fővárosi Bíróság ítélete elmarad egy 2006 őszén meghurcolt tanár ügyében.

Zajácz Lászlót, a történtek idején 45 éves pedagógust 2006. szeptember 20-án éjszaka a Kossuth térről távozóban az V. kerületi Bank utca és Október 6. utca sarkán elfogták a rendőrök.
A polgári pert kezdeményező tanár szerint többször megütötték az arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét és a földön vonszolva szidalmazták. Először a XIV. kerületi kapitányságra vitték, ahonnan állapota miatt a mentők kórházba szállították, ahol a kezét begipszelték, majd egy négy és fél órás műtétet követően több óráig az ágyhoz bilincselték. Később fogdába került, onnan engedték ki másnap délután. A pedagógus ellen indított eljárást még a nyomozati szakaszban megszüntették.
A 2006 decemberében indult polgári perben a tanár 4 millió forint nem vagyoni kártérítést követel a rendőrségtől. A bíróság azóta meghallgatta az intézkedő rendőröket, a károsult életkörülményeinek hátrányos megváltozását igazoló tanúkat, továbbá orvos szakértőket rendelt ki.
Mivel az orvos szakértőket a csütörtöki tárgyalásra nem idézték be, a tervezett ítélethozatal elmaradt. A per soron kívül, október 14-én folytatódik, amikor ítélet várható.

Megdöbbentő, hogy a a 2006 őszi rendőri brutalitás miatt egyik legkorábban indult kártérítési perben közel három év után sem születhetett még meg az elsőfokú ítélet. Ez is igazolja azt, hogy megkerülhetetlen felelőssége és kötelessége a jogsértését felelős rendőri szerveknek az áldozatnak  peren kívüli jóvátételt nyújtani: erre volt már példa (részletek itt ) , azonban az ügyek többségében elfogadhatatlan módon évekig tartó, sebeket szaggató perre kényszerítik a meghurcoltakat.