Felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Pesti Központi Kerületi Bíróság az MTV-székház ostromlóit

Összesen  hat vádlott esetében állapította meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság  a közérdekű üzem működésének megzavarását, továbbá a vádlottak egy részénél a felfegyverkezve, csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak, másoknál pedig a lopás bűntettét.

NJSZ hír, Hírszerző nyomán 2009. november 12. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

 Hat vádlottat első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt a Pesti Központi Kerületi Bíróság a Magyar Televízió (MTV) székházának három évvel ezelőtti ostroma ügyében közérdekű üzem működésének megzavarása és más bűncselekmények miatt csütörtökön.

A szabadságvesztések időtartama egy, illetve két év, a felfüggesztéseké 3 és 5 év közötti, és több vádlottat előzetes mentesítésben is részesített a bíróság, azaz mentesítette a büntetett előélethez, elítéléshez fűződő joghátrányok alól.

Az ügyész tudomásul vette az elsőfokú döntést, és hárman a vádlottak közül is, az ő vonatkozásukban jogerős az ítélet, lezárult a per. Ketten három nap gondolkodási időt kértek a fellebbezés kérdésében, a hatodik vádlott azonban már az ítélethirdetés után nyomban jogorvoslatért folyamodott, így esetében a Fővárosi Bíróságnak másodfokon kell elbírálnia az ügyet.

30 ember sorsáról még nem döntöttek.

Az összesen 40 vádlottal induló büntetőperben tavaly decemberben már öten kaptak felfüggesztett szabadságvesztést, ami akkor már jogerőre is emelkedett, de csaknem 30 vádlott ügyében tovább folytatódik az elsőfokú eljárás.

2006. szeptember 18-án este a Szabadság téren azt követően szabadultak el az indulatok, hogy tüntetők egy csoportja a köztelevízióban be akarta olvastatni azt a petíciót, amely a Kossuth téren Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök balatonőszödi beszéde miatt tiltakozók állásfoglalását tartalmazta, ezt azonban nem engedélyezték, így a feldühödött tömeg megostromolta a székházat.