Hírügynökségi beszámoló az Országgyűlés emberi jogi és rendészeti bizottáságának együttes üléséről (2006. október 25.)

Egymás után vonultak ki a kormánypárti politikusok és a rendőri vezetők arról a bizottsági ülésről a parlamentben, amelyre a meghívókat az ellenzék kedd este küldte ki. Bene László országos főkapitány személyeskedő vitába keveredett az ellenzéki politikusokkal. A Fidesz és a KDNP a köztársasági elnöktől és az Európai Parlamenttől vár segítséget. A fideszes Kövér László szerint Magyarország Lukasenko diktatúrájával versenyez.

Sólyom László köztársasági elnök segítségét kérik az országgyűlés emberi jogi, nemzetbiztonsági és rendészeti bizottságának elnökei, hogy tisztázhassák az október 23-ai rendőri intézkedés hátterét. A KDNP az Európai Parlament közbenjárását is kéri az ugyanekkor történtek kivizsgálásához – közölte Simicskó István, a KDNP országgyűlési képviselője, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke. A képviselő ezt azután közölte, hogy a három bizottság együttes üléséről kivonultak a kormánypárti képviselők és a meghívott rendőrségi vezetők.

Simicskó az [origo] kérdésére elmondta, Sólyomtól azt várják, hogy szólítsa fel a kormánypártokat, parlamentáris keretek között tárgyalják meg a rendőri intézkedéseket. Az Európai Parlamentnél pedig azt akarják elérni, hogy állítsanak fel egy vizsgálóbizottságot a magyar rendőrségi akciók kivizsgálására. Simicskó kérdésünkre elmondta, a vizsgálóbizottság felállítását a legnagyobb EP-frakciónál, az Európai Néppártnál fogják kezdeményezni. Ennek a frakciónak tagjai a magyar jobboldali EP-képviselők is.

A parlament emberi jogi, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági bizottságának közös ülését kedd esti döntés értelmében szerda reggelre hívták össze a testületek vezetői (mindháromban ellenzéki politikus az elnök). A szocialista képviselők azonban nem szavazták meg az egyetlen napirendi pontot, majd távoztak a teremből. Mindhárom bizottságban kormánypárti többség van. A szintén a meghívottak listáján szereplő Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter és Szilvásy György kancelláriaminiszter el sem ment az ülésre.

A megkéselt rendőrt és Orbánt akarják

A bizottságokat az elnökök azért hívták össze, hogy meghallgassák a rendőrség vezetőit az október 23-i budapesti zavargások alatti, általuk vélelmezett rendőri intézkedések "jogszerűségéről és hatékonyságáról". Az ülésen rövid ideig jelen voltak az ORFK és a BRFK, valamint a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetői is.

A kormánypárti politikusok kivonulását Vadai Ágnes (MSZP) azzal indokolta, hogy nem kívánnak részt venni egy olyan színjátékban, amelynek célja a rendőrség elbizonytalanítása. Hozzátette: az általuk leszavazott egyetlen napirendi pont "láthatóan a rendőrség ellen szól". Az MSZP-s képviselő szerint a kormánypártok a november 6-i kezdetű héten már készek lenének tárgyalni az ünnepnapi zavargásokról, de előtte a bizottságok kormánypárti és ellenzéki tagjait képviselő politikusoknak egyeztetniük kell a napirendről.

Vadai szükségesnek nevezte, hogy bővítsék a bizottságok leendő együttes ülésén a meghallgatandók körét. A politikus konkrét személyeket is megnevezett: a tiltakozók által megszúrt rendőrt, a Fidesz biztonsági főnökét és Orbán Viktort. A szocialista politikus sérelmezte, hogy a szerda reggeli ülésre csak kedd este kaptak meghívót.

"Nem tudjátok, mi a demokrácia"

A kormánypárti képviselők kivonulását követően a Fidesz és a KDNP politikusai – hivatkozva képviselői jogállásukra – megpróbálták egyéni képviselőként kérdezni a rendőrségi vezetőket, de Bene László országos főkapitány azt mondta, hogy "egy olyan helyzetben, amikor a sajtóban már ítéletet mondtak felettük, amikor nem volt idejük felkészülni a meghallgatásra" nem kívánnak válaszolni a kérdésekre.

A meghallgatáson Bene kijelentette: egy későbbi időpontban, "amikor normális körülmények lesznek", szívesen válaszol a politikusok kérdéseire. Ezt követően az országos főkapitány, valamint az ellenzéki politikusok párbeszéde személyeskedő vitába torkollott. Utóbbiak azt vetették a rendőri vezetők szemére – az egész állományra célozva ezzel -, hogy "nem tudjátok, mi a demokrácia".

Bene erre úgy reagált, hogy igenis tudják, mi az, majd hangzavar alakult ki a teremben. Az országos főkapitány ekkor azt mondta, hogy "a rendszerváltáskor én nem beszéltem a családi indíttatásomról" – ám az nem derült ki, hogy mire gondolt. Ezután Bene és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány is elhagyta a termet.

Jogalap nélkül

A teremben maradt ellenzéki képviselők folytatták az ülést, és meghallgatták a meghívott vendégeket. A civil jogvédő szervezetek – Helsinki Bizottság, Társaság a Szabadságjogokért, Amnesty International és és Nemzeti Jogvédő Alapítvány – képviselői szerint, bár az engedély nélkül tüntetők feloszlatása alapvetően jogos volt, a rendőrök fellépése túlzott volt, és több esetben is bűncselekmények gyanúját vetette fel: például a földön fekvő emberek bántalmazása miatt.

Gaudi Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke szerint a rendőrség évek óta nem tud megfelelni a jogállamiság követelményeinek, ha a gyülekezési jog gyakorlásáról van szó. Emlékeztetett, hogy két esetben már a bíróság is megállapította, hogy jogtalan tömegoszlatást végeztek, de a rendőri vezetők nem vonták le ebből a tanulságokat. Továbbra sem tudják például megmagyarázni, mi az a "műveleti terület".

Dénes Balázs, a TASZ elnöke azt mondta, nem elfogadható Gergényi Péter budapesti főkapitány azon kijelentése, hogy ő nem fog vizsgálódni, a panaszokkal mindenki egyénileg forduljon az ügyészséghez. Dénes szerint a tömegoszlatás és az egyéni panaszok egymástól nem elválaszthatók. Arra is emlékeztetett, hogy a rendőrök nem tudják megmagyarázni, milyen jogszabály alapján takarják el az intézkedés közben az arcukat.

A csonka bizottság meghallgatta a hétfőn este megsérült Révész Máriusz fideszes képviselőt is, aki bejelentette, hogy korábbi elhatározását – Gergényi szavainak hatására – megváltoztatta, és feljelentést tesz.

Kövér: Lukasenkóval versenyzünk

Megszólalt Hakiss Ágnes szociológus is, akit Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság elnöke "egy fontos műsor vezetőjeként" (a szociológus állandó szereplője a HírTV Péntek 8 című műsorának) és szakértőként mutatott be. Hankiss állítása szerint rendőrök a kórház előtt támadtak sebesültekre, és annak a véleményének adott hangot, hogy az események az emberek megfélemlítését szolgálják.

Ezt a véleményt osztotta Kövér László, a Fidesz képviselője is. Szerinte a politikai indíttatású rendőri jogsértések nem ma kezdődtek, és nem véletlen, hogy mindig az MSZP-SZDSZ koalíció akarja módosítani a gyülekezési törvényt. Kövér értetlenségének adott hangot a kormánypárti képviselők távozása miatt, emlékeztetve, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök többször is azt mondta, az Országgyűlésben kell politizálni.

Kövér azt mondta, a rendőrség szándékosan tolta rá a tiltakozókat a Fidesz gyűlésére, hogy a néhány száz rendzavazóhoz több ezer embert gyűjtsön. A fideszes politikus szerint a rendőrség sorozatos bűncselekményeket követ el, hogy a zavargásokkal elterelje a figyelmet az ország állapotáról. "Magyarország ma nem demokrácia" – jelentette ki -, "Lukasenko diktatúrájával vagyunk versenyben". Balog Zoltán az ülés után bejelentette, jövő hét hétfőre ismét összehívják a három bizottság együttes ülését. "Kísérletet teszünk képviselői jogosítványaink gyakorlására" – mondta.

[origo]