Holnap folytatódik a Fővárosi Ítélőtáblán a 2006 őszén meghurcolt tanár kártérítési pere

NJSZ hír, 2010. július 7. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu
 
A tárgyalás helyszíne és időpontja: Fővárosi Ítélőtábla, Bp. II. Fekete Sas u. 3. fsz. V. 2010. július 11.00.  A felperes képviseletét dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, a Jobbik országgyűlési képviselője látja el.
Az I. fokú eljárásban Zajácz László 2006. őszén meghurcolt pedagógus kártérítési perében nyolcszáz-nyolcszázezer + kamatai nem vagyoni kártérítés megfizetésére, illetve száz-százezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a Fővárosi Bíróság a Budapesti Rendőr-főkapitányságot és a Készenléti Rendőrséget a 2009. október 14-én tartott tárgyaláson kihirdetett nem jogerős ítéletével, amiért 2006 szeptemberében a rendőrök rátámadtak, elfogták és jogtalanul őrizetben tartották őt, és eközben súlyos kézsérülést is szenvedett.

Az ügy előzményei az alábbiakban olvashatóak:
http://nja.hu/hirek/2006.-szeptemberi-es-oktoberi-tuntetesek/elmaradt-az-itelet-a-2006-oszen-meghurcolt-tanar-ugyeben.jog
http://nja.hu/hirek/2006.-szeptemberi-es-oktoberi-tuntetesek/a-fovarosi-birosag-16-millio-forintos-karteritesi-osszeget-itelt-a-2006-oszen-meghurcolt-tanarnak-rendori-bantalmazas-es-bunugyi-orizet-miatt.jog

A II. fokú eljárásra a BRFK, valamint a felperes fellebbezése nyomán kerül sor, amelyben felperes az I. fokon megítélt összeghez képest magasabb kártérítésre vonatkozóan terjesztette be kereseti kérelmét, míg az I. rendű alperes BRFK a kereset elutasítását, ennek hiányában pedig az megítélt kártérítési összeg mérséklését kérte.

Az Országgyűlés idén májusban albizottságot hozott létre az állami szervek részéről  a politikai szabadságjogok gyakorlásával összefüggésben – Gaudi-Nagy Tamás javaslatára nem csak 2006 őszén, hanem – 2002-2010 között elkövetett jogsértések feltárása érdekében, Balsai István országgyűlési képviselő pedig miniszterelnöki megbízottként dolgozik a 2006 őszi vérengzésekért felelős személyek beazonosítása érdekében. Az albizottság – amelynek egyik alelnöke  a Jobbik budapesti listáján országgyűlési képviselői mandátumot szerzett Gaudi-Nagy Tamás lett – alakuló ülését május 27-én tartotta többek között Morvai Krisztina részvételével (a jegyzőkönyv itt érhető el:
http://www.gaudi.jobbik.hu/2002_%C3%A9s_2010_k%C3%B6z%C3%B6tt_%C3%A9s_k%C3%BCl%C3%B6n%C3%B6sen_2006_%C5%91sz%C3%A9n_az_%C3%A1llam_r%C3%A9sz%C3%A9r%C5%91l_politikai_szabads%C3%A1gjogokkal_%C3%B6sszef%C3%BCgg%C3%A9 ). 
Az Országgyűlés 2006 őszi áldozatok számára kártérítést előíró határozata http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_adat?p_ckl=39&p_izon=34 alapján reális remény mutatkozik a per mielőbbi, egyezség útján történő lezárására, de egyelőre a felperes károsultak ajánlatot nem kaptak, azonban nyitottak a követelésünk peren kívüli méltányos rendezésére. A parlamenti határozat vitájában Gaudi-Nagy Tamás részletesen ismertette a 2006 őszi rendőri jogsértések miatti kártérítési ügyek hátterét, állását a jogsértettek szemszögéből és a nemzeti jogvédők által végzett munkát mutatta be.
http://www.gaudi.jobbik.hu/2006-os_%C3%A1ldozatok_parlamentben
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat munkája révén több tucat 2006-os őszi áldozat kapott már jogi védelmet, és mentesült a koncepciós eljárások alól, továbbá kapott jogerős ítéletek alapján, illetve kikényszerített egyezségekkel kártérítést. Számos ügy még jelenleg is folyamatban van 3 és fél évvel a rendőrterror sötét napjai után, bízunk abban, hogy már nem sokáig.