Idén már harmadszor kötelezték kártérítésre a rendőrséget 2006. október 23-i jogsértések miatt

(Nemzeti Jogvédő Alapítvány közleménye, 2008. március 26., www.nja.hu)

Mind a Készenléti Rendőrség, mind a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ötszázezer-ötszázezer , azaz összesen egymillió forintot, perköltséget, és kamatokat köteles kártérítésként megfizetni a Fővárosi Bíróság nemrég született, első fokú, nem jogerős ítélete szerint annak a fiatalembernek, akivel szemben korábban megalapozatlan szabálysértési eljárást indítottak, és 3 napig fogva tartották.

M. Balázst 2006. október 23 –án fogták el és állították elő a REBISZ egységei, és ellene rendzavarás szabálysértése miatt tettek feljelentést. A BRFK ezt követően több napig őrizetben tartotta, majd az első fokú bíróság szabálysértésben elmarasztalta. A Fővárosi Bíróság M. Balázs és védőjének fellebbezését megalapozottnak találta, és M. Balázzsal szemben szabálysértés hiányában az eljárást megszüntette, azaz M. Balázst jogerősen felmentette.

A megalázó, és indokolatlan előállítás, valamint a többnapi fogvatartás miatt M. Balázs kártérítési pert indított a rendőri szervek ellen, amelyet most első fokon megnyert.

Az eljárás során videofelvétel és ügyészségi okirat igazolta, hogy az előállítás során a már földön fekvő M. Balázs derekára az egyik rendőr ráült, majd kezét erőszakkal hátracsavarták, kétszer-háromszor az oldalán megrúgták, a fejét kétszer betonba verték.

M. Balázs jogi képviseletét az előbbi ügyekben a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvéd partnere, dr. Balsai Szabolcs látta el.

Idén januárban már két, szintén 2006. október 23-án meghurcolt, önkényesen fogva tartott és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvédei által képviselt polgár ügyében kötelezte kártérítésre a rendőri szerveket a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéleteivel, erről szóló híreink itt olvashatóak:

http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=361&Itemid=1

http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=354&Itemid=1

Továbbra is úgy véljük: a 2006 őszén a rendőri szervek által okozott jogsérelmek terheit hurcoló áldozatok mielőbbi, peren kívüli jóvátétele elengedhetetlen és a jogállami elvárásoknak is ez felel meg. Ez a kérdés nem lehet politikai döntés tárgya. Méltánytalan és elfogadhatatalan, hogy a sokat szenvedett, nemritkán életre szólóan meggyötört, lelkileg, fizikailag megsérült, személyes szabadságuktól jogellenesen megfosztott emberek évekig tartó pereskedésre kényszerítik az egyértelmű jogalapú ügyekben is. Az áldozatok már túl sokat szenvedtek ahhoz, már túl sok fogadkozást hallottak és túl régóta viselik a jogtiprások terheit, hogy most már valóban érdemi lépések történjenek jóvátételük érdekében. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány ezirányú erőfeszítéseit addig folytatja, amíg ez be nem következik.