Milliós kártalanítások 2006 őszi áldozatoknak, a rendőrség azonban továbbra sem hajlandó a peren kívüli jóvátételre

szeptember. 5. 2008. 16:16 Nemzeti Jogvédő Hírek

NJSZ hír, 2008. szeptember 5., Nemzeti Jogvédő Szolgálat, www.nja.hu  (Magyar Nemzet, 2008. 09.05, Pilhál Tamás cikke nyomán)

Perbeli részegyezséget kötött tegnap az igazságügyi és  rendészeti minisztérium egy 2006 őszén előzetes letartóztatásba helyezett áldozattal. A magyar állam képviseletében eljáró rendészeti tárca eszerint egymillió forint és kamatai összegű kártalanítást  fizet nyolc napon belül a fiatalembernek, akit sok más Gyurcsány távozását követelő tüntetőhöz és békés járókelőhöz hasonlóan szeptember 20-án „vadászott le” a rendőrség a Nagykörúton, majd közel két hónapig előzetes letartóztatásban tartották csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. A férfi ellen utóbb megszűntették az eljárást, így az nem kérdéses, hogy az államnak kötelessége őt kárpótolni, csupán annak összegszerűsége vitatható.

A károsultat a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője, Gaudi-Nagy Tamás képviseli. Összesen négymillió forintos kártalanítást követel a meghurcolt fiatal, ezért az egymilliós részegyezségi  ajánlatot elfogadták, a fennmaradó követelésről a már folymatban levő perben a bíróság dönt. A rendészeti tárca hozzállása meglepően korrekt volt, és ha a rendőrség csak fele ennyire lenne nyitott a megegyezésekre, már számos megcsonkított, fél szemére megvakított, jogtalanul bebörtönzött áldozat kapott volna kártérítést. Ez a gyakorlat felelne meg az ENSZ Kínzás Elleni Bizottsága által még 2006 őszén kiadott ezirányú ajánlásnak is.
 

Eközben egy első fokon jogerőre emelkedett bírósági ítélet nyomán az állam a napokban kártalanította azt a két fiatal lányt, akiket ugyancsak 2006 szeptemberében tartottak jogtalanul fogva közel két hétig. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédje, Balsai Szabolcs által képviselt Cs. Lívia 1,1, míg G. Laura egymillió forintot kapott a kamatokkal együtt. A zavargások idején még csupán 19 éves lányok esete nagy vihart kavart 2006 őszén, különösen miután kiderült, hogy sokakkal együtt a közszolgálati Magyar Rádió épületének udvarára hurcolták őket a rendőrök, ahol ütlegelték és szidalmazták őket, majd közel két hétig előzetes letartóztatásban voltak csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával. Az eljárást végül az ügyészség bizonyítottság hiányában megszüntette.
 
Emlékezetes, hogy az elsőfokú bíróságok futószalagon, a vonatkozó jogszabályok durva megsértésével helyeztek előzetes letartóztatásba közel kétszáz, tüntetésekkel összefüggésbe hozott, sok esetben szintén "levadászott" embert 2006 szeptemberben. Ezen döntések közel 90 %-át utóbb a Fővárosi Bíróság megváltoztatta megalapozatlannak minősítve azokat.  
 
A Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédei a 2006 őszi tüntetések miatt eljárás alá vont hetven embernek adtak, adnak jogi védelmet büntető- és szabálysértési eljárásokban (többségüket már felmentették  vagy ez eljárásokat megszüntették) és több mint húsz 2006 őszén meghurcolt áldozat jóvátételi ügyében járnak el. (Részletek itt.)
 
Eddig már a 2006 őszi rendőri brutalitás és önkényes fogvatartás miatt öt károsult ügyében született a rendőri szerveket kártérítésre kötelező elsőfokú ítélet ( Részletek itt.)

Ennek ellenére a rendőrség továbbra sem hajlandó egyezségkötésre ( Részletek itt. )  a 2006. őszi tömeges rendőrségi jogsértések miatti kártérítési ügyekben. Az egyezségi tárgyalások az ügyek döntő részében eredménytelenül lezárultak, még egy kilőtt szemű fiatalember esetében folyik egyeztetés az ombudsman közvetítésével. Mindezért a közeljövőben újabb kártérítési perek indulnak a felelős rendőri testületek ellen. Bízunk benne, hogy a mostani esetek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a rendőrség is változtat álláspontján, és a jogsérelmek terheit hurcoló áldozatok mielőbb méltányos jóvátételben részesülnek a jogállami elvek érvényesülése érdekében.