Ítélet várható egy 2006 őszén meghurcolt tanár ügyében

szeptember. 10. 2009. 16:16 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

NJSZ hír, Nemzeti Jogvédő Szolgálat, 2009. szeptember 9. www.nja.hu

A Fővárosi Bíróság a 2009. szeptember 10-én 10 óra 30 perckor kezdődő tárgyaláson várhatóan már ítéletet hirdet Zajácz László 2006 őszi kártérítési perében, amelyet a rendőri erőszaktól elszenvedett, többek között maradandó kézsérülést okozó jogsértések, megalázó és embertelen bánásmód miatt indított. A 2006 decemberében indult perben a bíróság már meghallgatta az intézkedő rendőröket, a meghurcolt károsult életkörülményeinek hátrányos megváltozását igazoló tanúkat, továbbá orvos-szakértőket rendelt ki a brutális intézkedéssel okozott sérülések mértékének megállapítására.

Zajácz Lászlót 2006. szeptember 20-án éjszaka a Kossuth térről távozóban az V. kerületi Bank utca és Október 6-a utca sarkán brutálisan bántalmazták a rendőrök. A volt Rendőrségi Biztonsági Szolgálat  (Rebisz) munkatársai többször megütötték az akkor 45 éves pedagógus arcát, eltörték a csuklóját, kificamították a könyökét, és a földön vonszolva  trágár szavakkal szidalmazták. Később feldobták egy rabszállítóra, majd a XIV. kerületi kapitányságra  vitték. Állapota miatt azonban mentőt kellett hívni hozzá. A férfit a mentők kórházba vitték, ahol a kezét begipszelték, majd egy négy és fél órás műtétet követően több óráig az ágyhoz bilincselték. A rendőrök a kórházi dolgozóknak azt mondták, rabkórházba viszik, ám ehelyett a Gyorskocsi utcába szállították. Innen újra a XIV. kerületi  kapitányságra, majd egy XIX. kerületi fogdába vitték, orvosi ellátást nem  kapott. Másnap délután tették ki az utcára seblázas állapotban,  ellátatlanul.

A meghurcolt tanár azóta munkanélküli, keresetét a második orvos-szakértő vélemény megismerését követően felemelte, és mind a Budapesti Rendőr-főkapitányságot, mind a Készenléti Rendőrséget 2–2 millió Ft kártérítési összeg megfizetésére kéri kötelezni az okozott jogsértések miatt.

A tárgyalás helyszíne,  Fővárosi Bíróság Bp. V. Markó u. 27. II. 43.
A felperes képviseletét dr. Gaudi Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője látja el.