Jelezhetik kártérítési igényüket a 2006-os rendőrterror áldozatai

szeptember. 11. 2010. 14:14 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

Rövidesen benyújthatják kárigényüket a kormánynak Gyurcsányék áldozatai. A NEMZETI JOGVÉDŐ SZOLGÁLAT KÖZLEMÉNYE

a 2006.  szeptember 17. és a 2006. október 25. közötti jogsértett áldozatoknak !
A Nemzeti Jogvédő Alapítvány és a Nemzeti Jogvédő Szolgálat 2006. októberétől folyamatosan végezte és jelenleg is végzi a jogsértettek kártérítési igényeinek érvényesítést. Ezek a nehéz és sok munkát igénylő jogi feladatok az elmúlt évek során a kártérítési igények nagyszámú eredményes lezárásával végződtek.  Az új Magyar Országgyűlés 2010 nyarán egy olyan üdvözölendő történelmi helyzetet teremtett, amelynek eredménye, a 2006.évi jogsértettek mielőbbi jogos kártalanítása.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat a 2006.  szeptember 17. valamint a 2006. október 25. közötti jogsértett áldozatoknak a kártérítési igényeik  benyújtásához a rövid időre tekintettel az alábbi elérhetőségeken nyújt segítséget illetve ad tájékoztatást.

Email:  njsz@nemzetijogvedo.hu   T:(+36-30)549-4167   Postacím: 1121 Budapest, Törökbálinti út 49.
Mindazok a jogsértettek akik 2006-ban a szeptember 17. és az október 25. közötti időszak törvénytelen brutalitásának áldozatai voltak azok az Országgyűlés 33/2010. (VI. 11.) „az állami vezetői mulasztások, illetve az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatait megillető kártérítésekről” szóló határozata alapján, valamint a kormány határozata alapján mint kárvallottak (igény benyújtása alapján)  legkésőbb az október 23-i nemzeti ünnepig megkapják a nekik járó kártérítést.

Részlet az Országgyűlés 33/2010. (VI. 11.) határozatából
2006. szeptember 19–22. napja között, valamint 2006. október 23. napján a törvények betartására felesküdött rendőrök százai, több különböző helyen, egymástól függetlenül, egyidejűleg, a rendőrségi törvényt már önmagában sértő azonosíthatatlanság mögé bújva soha korábban nem tapasztalt, törvénytelen brutalitással léptek fel a védtelen és békés polgárokkal szemben is. A kilőtt szemek, a csonttörések, az emberi méltóságot semmibe vevő megaláztatások több száz áldozata máig viseli azokat a testi és lelki sebeket, amelyeket, mint az állam korlátokat nem ismerő, politikai célzatú, diktatórikus fellépésének következményei, a jogállamot is megsebesítették. 

Tovább súlyosbította a helyzetet, hogy az előzetes letartóztatások indítványozásakor és elrendelésekor első fokon az ügyészi és a bírói szervezet sem volt képes alkotmányos rendeltetésének megfelelni, és a személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedésekre az esetek többségében megfelelő szakmai indokok hiányában, a büntetőeljárás alapelveinek semmibevételével került sor.

III. Polgárai méltóságán, kiszolgáltatottságán keresztül az államba vetett bizalom és az állam tekintélye is sérült. A demokratikus jogállam legsúlyosabb sérelme mégis az, hogy a történtekre következmények nélkül kerülhetett sor. Törvényszerűen ássa alá a jogállamba vetett közbizalmat és a közrendet, ha az állami vezetők megbízatásukkal, a rendelkezésükre álló monopolizált erőszakhatalommal következmények nélkül élhetnek vissza, illetve nyilvánvaló mulasztásaik kivizsgálatlanul és megtorlatlanul maradhatnak.

Az új Országgyűlés ezért megkövet minden ártatlan áldozatot, és mint a Magyar Köztársaság legfőbb népképviseleti szerve, bocsánatot kér az ország mindazon polgárától, akit akár az állami vezetői mulasztások, akár a törvénytelen rendőri fellépés folytán alapjogi sérelem ért és a megfelelő erkölcsi és anyagi kártérítés érdekében a következő határozatot hozza:

1. Az Országgyűlés felkéri a Kormányt, hogy haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy – a 2. pontban meghatározott korlátozásokra is figyelemmel – a Magyar Államkincstár mindazon személyek megalapozott kártérítési igényét kielégítse, akiknek
……
– a 2006. szeptember 17. napja és 2006. október 25. napja között történt rendőri fellépések következtében, vagy azzal összefüggésben alkotmányos alapjoga, illetve személyhez fűződő joga sérelmet szenvedett….”

Az Országgyűlési határozatot követően a Magyar Kormány határozatot fogadott el az állami vezetői mulasztások, valamint az állam nevében elkövetett jogsértések áldozatainak kártérítéséről. A határozat felkéri a belügyminisztert, hogy mérje fel a kárigényeket. A határozat kimondja, hogy a 2006. őszi törvénytelen rendőri fellépés kárvallottjai legkésőbb az október 23-i nemzeti ünnepig megkapják a nekik járó kártérítést.

Budapest, 2010. szeptember 6.
www.nja.hu    www.njsz.hu