Jogerős egyezség 2006 szeptemberi jogsértő letartóztatás miatt: hétszázötvenezer forint kártalanítást fizet az állam

NJSZ hír, 2008. november 28.    www.nja.hu

 2008. november 10. napján újabb jogerős határozat született a 2006. szeptemberében jogsértő módon elrendelt előzetes letartóztatás miatt: a Magyar Államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) perbeli egyezésg alapján hétszázötvenezer forint kártalanítást fizet egy kilenc napot ártatlanul előzetes letartóztatásban töltött károsult fiatalembernek.

Cs. Péter főiskolai hallgató 2006. szeptember 20-ról 21-re virradó éjszaka a Jászai Mari tér felől a Nyugati téren át egy szórakozóhelyre tartott egy barátjával, amikor az Oktogonnál visszafordultak az ott felgyülemlett tűntető tömeg és az elkezdődő rendőri oszlatás miatt. A fiatalember a Nyugati térhez jutva a Skála felőli oldalon haladt, amikor a Jókai utcánál felsorakozott rendőrsorfal előtt próbált meg elhaladva az ott álló rendőrsorfal egyik tagja a gumibotjával ráütött. Ezt követően a rendőrök körbevették és ütések közepette a földre lökték, megbilincselték és előállították.

A BRFK XVII. Kerületi Rendőrkapitányságon indult ellene eljárás csoportosan elkövetett garázdaság bűntette miatt, amely áttételre került a Budapesti Nyomozó Ügyészségre, ahol a megalapozott gyanúra vonatkozó közlést hivatalos személy elleni erőszak bűntettére módosították. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 2006. szeptember 23. napján kelt végzésével előzetes letartóztatásba helyezte Cs. Pétert. A gyanúsított és védője fellebbezése alapján az előzetes letartóztatást a Fővárosi Bíróság, mit másodfokú Bíróság 2006. szeptember 29. napján megszüntette és Cs. Pétert szabadlábra helyezte. Cs. Péter így 2006. szeptember 21-től 2006. szeptember 29. napjáig volt előzetes letartóztatásban. A Budapesti Nyomozó Ügyészség végül a fiatal főiskolai hallgató ellen hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult nyomozást a 2007. május 15. napján kelt határozatával megszüntette, mivel a nyomozás adatai alapján nem volt megállapítható bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától eredmény nem volt várható. Cs. Péter összesen 9 napon keresztül állt a személyi szabadságát elvonó kényszerintézkedések hatálya alatt, ezen belül 6 napig előzetes letartóztatás alatt, amely számára rendkívül megrázó és megalázó volt, fizikailag és pszichikailag is nagymértékben megterhelte. Fogvatartása miatt egészségi és fizikai állapotában jelentős romlás következett be, ennek oka részben az előállításakor alkalmazott rendőri intézkedések miatt elszenvedett fizikai sérülések. A fogvatartás alatt nyomasztotta az is, hogy az előzetes fogvatartása miatt a főiskolai jogviszonyában is hátrány érheti.

 Cs. Péter az elszenvedett sérelmeire tekintettel 1.000.000,- Ft összegű nem vagyoni kárigény és egyéb igények érvényesítése iránt indított kártalanítás iránti pert a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a Magyar Állam ellen, amely perben őt dr. Gyurta Tibor Roland a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvéd partnere és elnökségi tagja képviselte.

 A perben tartott második tárgyaláson a Magyar Állam képviseletében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a bizonyítás eljárás folytatása előtt egyezségi ajánlatot tett, amelynek alapján a felek olyan egyezséget kötöttek, hogy a Magyar Állam 750.000,- Ft kártalanítást fizet Cs. Péternek, amelyet a bíróság a még ugyanaznap jogerőre emelkedett végzésével jóváhagyott.

 A Nemzeti Jogvédő Szolgálat üdvözli, hogy az IRM olyan egyezségi ajánlatot tett, amely nagymértékben közelít az utóbbi időben hasonló ügyekben kialakult bírói gyakorlattal és megítélt kárösszegekkel. Továbbra is hangsúlyozzuk azonban, hogy fontos lenne az ehhez hasonló ügyekben a károsultak mielőbbi kártalanítása, elkerülendő a károsultakra lelkileg nagyon megterhelő bizonyítást és hosszadalmas bírósági eljárásokat. Ehhez szükség lenne a peren kívüli egyezségekre is, amellyel kapcsolatban az IRM elzárkózó arra hivatkozva, hogy erre törvényi lehetősége nincsen – annak viszont nem lenne akadálya, hogy pl. a megindított per első tárgyalása előtt egy perbeli egyezség előkészítése érdekében a károsulttal tárgyalást folytasson. Erre már csak azért is nagy szükség lenne, mert a jogtalan eljárások következtében még mindig nagyszámú károsult ügye van folyamatban. Helyes és üdvös ugyanakkor a minisztérium azon gyakorlata is, hogy részperegyezségek kötésére is hajlandó, azaz, ha nincs egyetértés a felek között a jóvátétel mértékében legalább azon összeg tekintetében zárják le a vitát és fizetnek önként, amelyet elismer az állam.