Két rendőrt elítéltek, kettőt felmentettek

szeptember. 22. 2008. 14:14 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

Független Hírügynökség – Index.hu nyomán

2008. szeptember 22.

Két rendőrt elítélt, kettőt pedig felmentett a Fővárosi Bíróság hétfőn. A négy rendőrt hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazással és védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett könnyű testi sértéssel vádolta az ügyészség. A bíróság csak kettejük esetében látta legalább részben bizonyítottnak a vádakat. A rendőrök még 2006 októberében bántalmaztak tüntetőket a Duna korzón.

Kővári Tibor bíró az ítélet indoklásakor azt mondta: bebizonyosodott , hogy 2006. október 24-én kora hajnalban a Duna korzón több fiatal tüntetőt törvénytelenül bántalmaztak. Az ítélet szóbeli indoklása szerint a rendőrök "első hulláma" végigverte a környéken menekülőket, ám őket nem sikerült azonosítani. A "második hullámban" érkező rendőrök, akik őrizetbe vették a sértetteket, ugyancsak bántalmazták őket.

A bíróság a négy vádlott rendőr közül csupán kettőnél látta bizonyítottnak, hogy "enyhébb fokban" bántalmazták a sértetteket, ezért a két rendőrtisztet a bíróság 3-3 évi időtartamra próbára bocsátotta. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész és a védelem is fellebbezett.