Kétmillió forint a jogtalan előzetesért

Magyar Nemzet (2008. december 9., Pilhál Tamás www.nja.hu  Nemzeti Jogvédő Szolgálat
 
Újabb jogerős bírósági ítélet született tegnap a 2006 őszi rendőrterrorral összefüggésben. A Pesti Központi Kerületi Bíróság 1,4 millió forint plusz kamatainak, valamint 336 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a magyar államot, amiért tizenegy napig tartották jogtalanul előzetes letartóztatásban Darnay Jánost. Így a fiatalember összesen közel kétmillió forintot kap majd. Miután az első fokú ítélet ellen sem a magyar állam nevében eljáró Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, sem a károsult vagy az őt képviselő Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője nem fellebbezett, így az jogerőre emelkedett.

A műszaki egyetemre járó fiatalembert 2006. szeptember 21-re virradó éjszaka vadászták le a rendőrök a Nyugati téren, pedig semmilyen törvénysértést nem követett el. Más 2006 őszi koncepciós eljárások mintájára ellene is hivatalos személy elleni erőszak miatt indítottak eljárást, de azt bűncselekmény hiányában megszüntették.
Idén ez már a harmadik jogerős kártalanítási ítélet, amely elmarasztalta az államot a Nemzeti Jogvédő Szolgálat által képviselt áldozattal szemben. Néhány nappal ezelőtt egy másik egyetemista, Fodor Gábor kapott – kamatokkal és perköltséggel együtt – 2,2 millió forintot ugyancsak tizenegy napi jogtalan előzetes letartóztatásért. A különbség csak annyi volt, hogy őt nem csak az előállításkor, hanem a börtönben is bántalmazták.
Ismert, 2006 őszén mintegy 150 embert helyezett előzetes letartóztatásba az első fokú bíróság, de mintegy nyolcvan százalékukat a másodfokú bíróság szabadlábra helyezte. Azok, akiket felmentettek vagy akik ellen az eljárást megszűntették, a jogtalan fogva tartás miatt kártalanítási pert indíthatnak a magyar állam ellen.