Megszületett a második jogerős ítélet a 2006 őszi rendőri jogsértések miatt: egymilliót fizethet a rendőrség

NJSZ hír, Magyar Hírlap cikk nyomán (Swendt Pál), 2008. november 12. www.nja.hu

 Múlt héten megszületett a második jogerős ítélet a 2006 őszi tömeges rendőri jogsértések miatt indított kártérítési ügyekben.
 M. Balázs estében  mind a Készenléti Rendőrséget, mind a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) ötszázezer-ötszázezer , azaz összesen egymillió forint nem vagyoni kártérítés és kamatai, illetve perköltség megfizetésére kötelezte a Fővárosi Ítélőtábla ezzel helybenhagyva Fővárosi Bíróság első fokú, nem jogerős ítéletét. , annak a fiatalembernek javára, akivel szemben korábban megalapozatlan szabálysértési eljárást indítottak, és 3 napig fogva tartottak. ( részletek itt: )

A Készenléti Rendőrség /korábbi közismert nevén a REBISZ/ 500.000.-Ft, míg a BRFK szintén 500.000.-Ft összegű nem vagyoni kártérítést köteles megfizetni a 2006. október 23. és 26-a között fogva tartott áldozatnak, M Balázsnak.
 
M. Balázst a 2006. október 23-i események során a REBISZ elfogta, majd átadta a BRFK-nak, aki előállította és őrizetbe vette 3 nap időtartamra.
 
M. Balázs ellen a rendőri szervek "rendzavarás" szabálysértése miatt kezdeményeztek eljárást, mert a 2006 október 23-i tömegoszlatás során ‘magatartásával akadályozta a rendőrsorfal mozgását.’ Első fokon a Bíróság 4 nap elzárásra ítélte, azonban a Fővárosi Bíróság jogerősen felmentette. A jogerős felmentő határozat már rögzítette: M. Balázs előállítására és őrizetben tartására jogellenesen került sor. Ekkor M. Balázs kártérítési pert kezdeményezett.
 
Ilyen előzmények után mind a Fővárosi Bíróság, mind a Fővárosi Ítélőtábla megállapította, hogy mind a Készenléti Rendőrség, mint a BRFK megsértette M. Balázs személyiségi jogait és kötelezte őket 500-500 ezer forint kártérítés megfizetésére.
 
Az ügy érdekessége, hogy amíg a szabálysértési ügyben eljáró bíróságoknak bizonyítékként nem állt rendelkezésre videofelvétel, addig a polgári perben eljáró bíróság már bevonhatta a bizonyításba az M. Balázs elfogásáról készített amatőr videót, amely alapján a Bíróság megállapította, hogy a rendőrök által letepert, már földön fekvő M. Balázs derekára az egyik rendőr ráült, majd kezét erőszakkal hátracsavarták, oldalba rúgták, a fejét betonba verték.
 
A polgári kártérítési ügyben a BRFK azzal védekezett, hogy előállító munkatársai a REBISZ rendőreinek elmondása alapján jártak el, következésképpen a BRFK-t kártérítési felelősség nem terheli, azonban a Bíróság ezt a védekezést nem fogadta el. Nem hivatkozhatott tehát alappal az egyik rendőri szerv a másik rendőri szerv tevékenységére a kártérítési felelősség körében.
 
M. Balázs jogi védelmét illetve képviseletét a szabálysértési és kártérítési ügyekben Dr. Balsai Szabolcs a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvéd partnere és elnökségi tagja látta el.
Ahogy arról korábban már hírt adtunk a 2008. októberében született meg az első jogerős ítélet  egy 2006 őszi rendőri jogsértés miatt, amely ügyben jogerősen fél millió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a rendőri szerveket.

A Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyfeleinek több hasonló tényállású ügye van még folyamatban, ezért bízunk abban, hogy a rendőri szervek ezekben a perekben a későbbiek során az elhúzódó pereskedés helyett a méltányos megegyezés megkötésére fognak törekedni.

Új esélyt adhat az ügyben, hogy Bencze József országos rendőr-főkapitány az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottsága 2008. október 29-i ülésén bejelentette, hogy a rendőrség, szakítva eddigi gyakorlatával, követve az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium előzetes letartóztatások miatti kártalanítási ügyekben követett helyes gyakorlatát, kész arra, hogy rész-egyezséget kössön azokkal az áldozatokkal, akikkel a teljes követelt összeg vonatkozásában nem tud megállapodni, de mégis egyértelműen jogalap és egy meghatározott összeget a rendőri szervek elismernek.

Ismert, hogy a Nemzeti Jogvédő Alapítványnak még közel 20 ügyfelének kárigénye áll már közvetlenül peresítés előtt, a keresetlevelek elkészültek, ezért indokoltnak tűnik egy utolsó peren kívüli egyeztetés megtartása. Ezt kezdeményezte a Nemzeti Jogvédő Alapítvány az Országos Rendőr-főkapitányságnál nemrégiben. Reménykedünk benne, hogy minderre mielőbb sor kerül. Amennyiben ez az utolsó egyeztetés eredménytelen marad , úgy a keresetek rövidesen benyújtásra kerülnek.