Megszületett az első jogerős ítélet 2006 októberi rendőri jogsértés miatt: félmilliót fizethet a rendőrség

Magyar Nemzet, 2008. október 11.  Pilhál Tamás
 
Megszületett az első jogerős kártérítési ítélet a 2006 őszi rendőrterror miatt megindult eljárások sorában – tájékoztatta lapunkat Balogh Gábor, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja. Elmondta: az általa képviselt H. Attilának jogerősen félmillió forintos nem vagyoni kártérítést ítélt meg a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön, amiért 2006. október 23-án délelőtt indokolatlanul hasba rúgták, megbilincselték és előállították őt a Nádor utcában, majd közel fél napig fogva tartották a Gyorskocsi utcában.

A fiatalember „bűne” az volt, hogy föl akart segíteni a földről egy rendőrök által ellökött nőt. Bár a férfi ellen a rendőrség büntetőeljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt, azt az ügyészség megszüntette. H. Attila is feljelentést tett hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de az ügyészség az azonosító jelvények hiánya miatt nem találta meg az elkövetőket. Azt azonban kimondták, hogy az említett bűncselekményt a rendőrök bizonyosan elkövették. A megindított kártérítési eljárásban első fokon idén januárban 400 ezer forintot ítéltek meg (előzmények itt olvashatók) a fiatalembernek, amit a csütörtöki másodfokú ítéletben félmillió forintra emeltek. A verdikt szerint a Készenléti Rendőrség súlyosan megsértette a felperes emberi méltóság védelméhez és személyes szabadsághoz fűződő jogát a hasba rúgással, a földrevitellel és a bilincseléssel.
Ez a kártérítési ítélet is arra utal, hogy a súlyosan bántalmazott, vagy maradandó károsodást szenvedett állampolgárok sok millió forintos kártérítésre számíthatnak, hiszen a bántalmazást és az előállítást sérülés nélkül megúszó H. Attila is félmillió forintot kapott.