Milyen szempontok alapján oszlat a rendőrség ?

DEPORT-'56
'56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága

 

1329 Budapest, Pf.:8.
T/F: 405-3665
E-mail: deport56@mail.datanet.hu

Közlemény

Az ’56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-’56) szerint az 1956-os forradalom leverésének ötvenedik évfordulóján, november 4-én azért nem volt atrocitás, mert a rendőrségnek nem volt „oszlatási kényszere”. Noha lehetett volna, hiszen most is volt úgynevezett „nem bejelentett tüntetés”, olyannyira, hogy a rendőrség utólag szabálysértési eljárásokat kezdeményezett a beazonosított személyek ellen. Az alaphelyzetet tekintve tehát nem volt lényegi különbség a november 4-i, valamint a szeptember 20-i és 21-i, illetve az október 23-i spontán tüntetések között. A különbség a rendőrség reagálásában volt. A korábbi érvelés szerint a rendőrséget törvény kötelezi a „nem bejelentett tüntetés”feloszlatására, még csak mérlegelési lehetőse sincs. Ezzel magyarázták a brutális tömegoszlatásokat. A november 4-i történések ennek az ellenkezőjét bizonyítják, vagyis azt, hogy mégis csak lehet mérlegelni, és ha a rendőrség nem akar minden áron oszlatni, akkor a tüntetés békésen lezajlik.

A DEPORT-’56 úgy véli, magyarázatra szorul, hogy a rendőrség milyen szempontok szerint oszlat vagy nem oszlat.

Budapest, 2006. november 7.

dr. Szerdahelyi Szabolcs
a DEPORT-'56 elnöke

Megjegyzés:
1.A DEPORT-'56 közleményei nem jelenhetnek meg az Országos Sajtószolgálat (OS) honlapján, mert a társadalmi szervezet nem írta alá az MTI elnöke által megkövetelt szerződést, mivel azt diktátumnak tekintette.
2.A DEPORT-'56 emlékeztet arra, hogy az európai parlamenti választások előtt az MTI elnöke titokban egyeztetett az MSZP elhíresült kampányfőnökével, Ron Werberrel, majd amikor ez nyilvánosságra került, akkor nem talált abban semmi kivetnivalót.