Raszta haja miatt vádolnak garázdasággal egy fiatalt

MNO 2009.02.18 18:37
Pilhál Tamás

Azért vádolja garázdasággal az ügyészség Borsándi Balázs főiskolai hallgatót, mert egy 2006. szeptember 19-én készült fényképen egy hozzá hasonló hajviseletű fiatalember áll, tőle néhány méterre pedig egy éppen követ dobó férfi látható a Dohány utca és az Erzsébet körút sarkán. A képen szereplő bőrkabátos fiatal azonban a raszta hajviseletét leszámítva egyáltalán nem hasonlít a vád alá helyezett Borsándi Balázsra.

Amint az a mellékelt fényképeken is jól látható, a két férfinak teljesen eltérő formájú a füle, az álla, az orra, de még hajának hosszúsága és a fejformája is különböző. Borsándira az iwiw internetes közösségi portálon talált rá egy rendőr, és a szembeötlő különbségek ellenére úgy ítélte meg, a két személy egy és ugyanaz. A főiskolai hallgató – miután értesült róla, hogy otthonában keresik a rendőrök – önként föladta magát. Ezek után őrizetbe vették, majd letartóztatták, összesen tíz napot töltött fogságban. Az ellene indított büntetőper tegnap kezdődött meg a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

(Kép: MNO) A bőrkabátost keresték.

(Kép: MNO) Őt vádolják.

A vádlottat védő Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője szerint ez az eset jól szemlélteti a 2006 ősze óta folyó koncepciós eljárásokat. Rámutatott: védence nem azonos a képen szereplő férfival, ennek igazolására antropológus szakértő kirendelését indítványozták, amit a bíróság is indokoltnak ítélt. Az ügyvéd tragikomikusnak nevezte, hogy a vádhatóság egy informatikus szakértővel próbálta igazolni az egyezést. Gaudi hozzátette: egyébként a képen szereplő fiatal sem követett el bűncselekményt, ezt rendőri tanúvallomás, fénykép vagy filmfelvétel sem támasztja alá. Borsándi Balázsnak egyébként saját bevallása szerint nincs is bőrkabátja.

A büntetőper áprilisban folytatódik. Amennyiben a fiatalembert fölmentik a vád alól, várhatóan tetemes összegű kártalanítási és kártérítési pert indít a magyar állammal, illetve a rendőrséggel szemben.