Rekordösszegű kártalanítás 2006-ért

Magyar Nemzet, 2009. január 6., Szarka Ágota

Rekordösszegű kártalanítást ítélt meg tegnap a Nemzeti Jogvédő Szolgálat védence számára a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon. Rácz Attila, a Budapest Főváros Levéltára főosztályvezető-helyettese, akit a tévészékház ostroma utáni tüntetések során vettek őrizetbe, egymillió-kétszázezer forintot kap azért, mert hét napon át valótlan gyanúsítás alapján tartották előzetes letartóztatásban.

A fiatal tudós, akinek kutatási területe a Kádár-rendszer és a legújabb kori történelem, éppen azért volt jelen a tüntetéseken, hogy tudományos munkáihoz anyagot gyűjtsön. A rendőrség a tömegoszlatás közben megverte – a verés folytatódott az előállítása után is –, megvádolták garázdasággal, majd azzal, hogy hatóság elleni erőszakot követett el a rádió székházánál, és erre biztatta társait is.
A vád a rendőrök tanúvallomásán alapult. A bizonyítási eljárás során azonban kiderült, nem is járt a rádiónál.
– Ezt megelőzően viszont összesen tíz napot töltött Budapest fogdáiban leírhatatlan körülmények között – mondta el Gyurta Tibor ügyvéd, a szolgálat elnökségi tagja. Rácz Attila lapunknak úgy nyilatkozott, nem is a fizikai megpróbáltatások okozták számára a legnagyobb traumát, hanem az, hogy szembe kellett néznie a lehetőséggel: ha elítélik, nem folytathatja közalkalmazottként hivatását. Ahogy fogalmazott, a tíz nap és az utána következő két év megpróbáltatásait sosem tudja kitörölni az életéből, de a kártérítés legalább egy gesztus.
Gyurta Tibor arra hívta fel a figyelmet, ez már a többedik sikeres kártalanítási per az állammal szemben, ami arra mutat, a 2006-ban a hatalom valóban súlyos törvényszegéseket követett el.