Révész Máriusz országgyűlési képviselő feljelentése október 23-i rendőri bántalmazás miatt

Dr. Futó Barnabás
ügyvéd

 

levelezési cím: 1535 Bp. Pf. 827. Székhely: 1025 Bp. Zöldlomb u. 26-30/A.
Telefon/Fax: 325-53-42 Mobil: 06-30-200-95-66
E-mail cím: dr.futobarnabas@t-online.hu

T. Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal
Budapest
Belgrád rkp. 5.
1056

Alulírott Révész Máriusz … sz. alatti lakos, országgyűlési képviselő feljelentést kívánok tenni, az alábbi tényállás alapján.

Előadom, hogy kimentünk a családommal – feleségemmel és két kiskorú gyermekünkkel – a Fidesz október 23-i ünnepi megemlékezésére (amit egyébként tévesen tüntetésnek szoktak nevezni). Amikor a nagygyűlésnek vége lett, kicsit tanakodtunk, hogy megkeressük-e a szüleimet, akik az Astoria felé álltak, végül inkább hazafelé indultunk a Blaha Lujza tér irányába a metróhoz. Lassan haladtunk, mert sok ismerős és ismeretlen is leállított minket. Egyszer csak a baloldali utcákból kiáltozó, feldúlt hangulatú fiatalok érkeztek futva, akik mint később kiderült, a rendőrség elől menekültek. Páran közülük felismertek, körbeálltak és felháborodva mesélni kezdtek a Deák tér közelében történt hihetetlen rendőri brutalitásról. Kérték tőlem, hogy a Fidesz tegyen valamit ennek megakadályozása érdekében. Ekkor csörrent meg a telefonom. Édesanyám hívott, s közölte, hogy a Rákóczi úton az Astoria közelében állnak, és a rendőrök felszólítás nélkül elkezdték könnygázgránátokkal lőni őket. A feleségem azonnal hazaindult a gyerekekkel, én pedig gondolkodás nélkül visszafordultam. Egyrészt nem hagyhattam ott a nyugdíjas szüleimet, másrészt állítólag azt mondtam, hogy Fideszes országgyűlési képviselőként felelősséggel tartozom a Fidesz nagygyűlésre meghívott emberek iránt. Az Uránia Filmszínház előtt találkoztam a szüleimmel és testvéremmel, majd elmondásuk szerint, elindultam a rendőrökhöz azzal a szándékkal, hogy megkérjem őket arra, hogy ne lőjék tovább egy törvényes, bejelentett rendezvény hazafelé tartó résztvevőit, hiszen semmiféle atrocitás nem történt, amire nekik ilyen formában kellett volna reagálniuk.

Az öcsém addig látott, amíg be nem fordultam a Libri bolt mellett a Síp utcába, ekkor szem elöl tévesztett. A szemközti házból szemtanúk látták, hogy a rendőrök körbeállnak egy embert, megverik amikor az már a földön fekszik, majd az egyik rendőr hátra kíséri. Ez valószínűleg én lehettem, mert egy angol fényképész jóval a kordon mögött egy rendőr társaságában készített rólam néhány fényképet. A rendőr kezében ott volt a gumibot, de amikor látta, hogy több fényképész is a helyszínre ért, inkább továbbállt. Könnyen lehet, hogy az életemet köszönhetem ennek az angol fotósnak. Ekkor már teljesen öntudatlan voltam, az angol férfi próbált kérdezni tőlem, de elmondása szerint olyan voltam, mint aki súlyosan bedrogozott, nem voltam a tudatomnál. Őt is elragadták az események, így nem követett tovább engem. Vértől lucskosan betántorogtam a Dohány utcába, ahol két biztonsági őr bevitt egy épületbe. Többen hívtak állítólag telefonon, az őrök elmondták hol vagyok, de a rendőröktől senki nem tudott megközelíteni. A mentőt hívtak, de az se tudott megközelíteni, hiszen a helyszín „műveleti terület” volt. Végül rendőrautóval vittek a Markó utcába, ahonnan a Péterfy Kórházba szállítottak. Teljesen kába voltam, körülbelül éjféltől tudom visszaidézni az eseményeket.

A kórházban egyértelműen azt mondták, hogy verés okozta sebek találhatók rajtam. Van egy fejsérülésem, eltört az egyik lapockám, a vesémre is kaptam egy kisebb ütést, valamivel szájba vágtak, a szám is bedagadt és a fogaim is fájnak. Sérüléseimből, úgy érzem egyértelműen kitűnik, hogy nem védekeztem a rendőri fellépéssel szemben, hiszen karjaimon semmiféle sérülés nincs. Valószínűleg több rendőr is bántalmazott, hiszen egyszerre sérült a fejem a szám és a lapockám is.

Egyértelmű számomra, hogy semmiféle törvénysértést nem követtem el, és tudták, hogy parlamenti képviselő vagyok, hiszen megverésemet követően sem foganatosítottak velem szemben semmilyen intézkedést, sőt az elzárt „műveleti területre” kísértek be.

A fenti tényállás alapján ismeretlen tettesek ellen

f e l j e l e n t é s t

kívánok tenni a Btk. 226. §. szerinti bántalmazás hivatalos eljárásban és a Btk. 170. §. (3) bekezdése szerinti aljas indokból vagy célból valamint védekezésre képtelen személlyel szemben elkövetett súlyos testi sértés bűncselekmények elkövetése miatt.

Kérem, hogy a T. Nyomozóhatóság tanúként hallgassa meg ….lakosokat, akik látták bántalmazásomat.

Csatolom a birtokomba jutott fényképfelvételeket, melyeket …. lakos készített, közvetlenül a megveretésem után, ezért kérem az ő tanúkénti meghallgatását is.

Amennyiben a későbbiekben a tudomásomra jutnak netáni tanuk adatai, úgy ezeket is be fogom jelenteni. Kérem, hogy a T. Nyomozóhatóság a környéken lévő térfigyelő kamerák által rögzített felvételeket bekérni szíveskedjék az illetékes hatóságoktól.

A fentieken túlmenően

f e l j e l e n t é s t

kívánok tenni Bene László Országos Rendőrfőkapitány és Gergényi Péter Budapesti Rendőrfőkapitány ellen a fenti tényállás alapján általuk megvalósított pszichikai bűnsegédként elkövetett bűncselekmény miatt, valamint a Btk. 244. §. (1) bekezdése b/pontja szerinti bűnpártolás miatt.

Indoklásul előadom, hogy feljelentettek a szeptember 19-22-e közötti rendőri túlkapásokat sem vizsgálták ki, ítélték el, miközben a médiában számos olyan felvétel jelent meg, mely rendőri túlkapásokat egyértelműen bizonyítja (rendőrök kockaköveket dobnak a tüntetőkre, megbilincselt illetve védekezésre képtelen embereket bántalmaznak). Ez a későbbiekben egyértelműen szándékerősítőleg hatott az intézkedő rendőrökre a fenti bűncselekmény kialakulásához. Október 23-át követően is rendszeresen úgy nyilatkoztak, hogy jogszerűen, és szakszerűen jártak el a rendőrök. Ennek megfelelően a fenti velem szemben elkövetett bűncselekménnyel is egyetértenek, sőt belső vizsgálat indítását sem látják megalapozottnak.

Fentieken túlmenően, most már köztudomású, hogy a rendőrök „szolgálati azonosító jelvény nélkül léptek fel” mely ellentétes a rendőrségről szóló 1994. évi XXXIV. Tv. 20. §-ával. Ezt azért tehették meg, mert az Alkotmánysértő 16/2006. ORFK utasítás alapján „gyakorló öltözet esetén a szolgálati azonosító jelvény viselése a szolgálati eljáró döntése értelmében – az adott szolgálati feladat időtartamára – nem kötelező.” A feljelentettek utasítására a rendőrök nem is viselhettek szolgálati azonosító jelvényt, ennek megfelelően őket nem lehet beazonosítani, s így a büntetőeljárás sikerét meghiúsítják. Ez az utasítás egyértelműen biztatást és védelmet biztosított a törvénysértően eljáró rendőröknek, és ennek jelentős szerepe volt a rendőri brutalitás kialakulásában. Csatolom az ügyvédi meghatalmazást.
Budapest, 2006. november 2.

Tisztelettel

Révész Máriusz
feljelentő