Révész: “minden jelentésnél van jobb jelentés”

Rendkívül hiányos a 2002-10 közti hatalmi jogsértéseket, rendőrterrort összegző parlamenti jelentés, miután a Gaudi-féle részt (2006 előtti és utáni időszak) annak a határidő lejárta utáni beérkezése ürügyén a Fidesz már nem volt hajlandó beilleszteni a végső változatba. Nincs még veszve azonban az ügy, részletek alább.

Elfogadta a jogsértéseket vizsgáló albizottság jelentését a "főbizottság"

Kormánypárti képviselők és az LMP szavazatával elfogadta a 2002-2010 közötti jogsértéseket vizsgáló parlamenti albizottság jelentését a "főbizottság", az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság szerdai ülésén. A jelentés azonban a szavazáskor nem tartalmazta a 2006 őszét megelőző, illetve az azt követő időszak jogsértéseire vonatkozó megállapításokat. Ezeket ugyanis az elfogadott munkamegosztás alapján Gaudi-Nagy Tamás, az albizottság jobbikos alelnöke készítette el, azonban az albizottság asztalára az ülés reggel 9 órai kezdete után került csak. Az albizottság fideszes, KDNP-s és LMP-s tagjai tehát ezen részjelentés nélkül fogadták el a jelentést és így terjesztették azt a főbizottság elé.

Ügyrendi vita alakult ki abban a kérdésben, hogy szavazhatnak-e még a főbizottságban Gaudi-Nagy Tamásnak – az albizottságban már elfogadott jelentéshez – megkésve benyújtott átfogó módosítási javaslatáról. A jelentést több, mint 30 helyen jelentős mértékben módosítja a Gaudi-Nagy által benyújtott javaslat.

Gaudi-Nagy Tamás a néhány órás késést azzal indokolta, hogy az ügy súlyához képest rendkívül kevés idő állt rendelkezésére ahhoz, hogy egyszerre két feladatot is elvégezzen: megírja "a Medgyessy-, Gyurcsány- és Bajnai rezsimek" alatt elkövetett jogsértéseket feltáró részjelentést, illetve a 2006 őszi eseményekkel foglalkozó jelentéshez fűzött módosító javaslatait.

Kérte, az emberi jogi bizottság utalja vissza az albizottságnak a jelentést, hogy a módosító javaslatairól is tárgyalhassanak még, hiszen az áldozatok érdekét az szolgálja, ha minél jobb jelentés készül, nem pedig az, ha október 23-a előtt elfogadják. "Ne csináljunk ebből presztízskérdést" – mondta Gaudi-Nagy.

Révész Máriusz (Fidesz) ezzel kapcsolatban megjegyezte: "minden jelentésnél van jobb jelentés, de az hogy ez ilyen lett, a te felelősséged is, Tamás". Jelezte, hogy jobbikos képviselőtársának számos jó, támogatható javaslata van. "Vérzik a szívem, mert van, amit tárgyalhattunk volna, de van Házszabály és vannak jogvesztő határidők" – mondta a kormányoárti politikus.

A főbizottság kormánypárti többsége Gaudi-Nagy Tamás 2006 őszi eseményekre vonatkozó módosító javaslatai nélkül fogadta el – három jobbikos képviselő és a fideszes Kővári János tartózkodása mellett – az albizottság jelentését. A szocialisták korábban jelezték, nem vesznek részt az albizottság ülésein, és a szerdai emberi jogi bizottsági ülésre sem mentek el.

Balogh Zoltán, aki a 2006-2010 közötti ciklusban az emberjogi bizottság elnöke volt, felszólalásában kritikai észrevételeket fogalmazott meg a 2006 őszi jelentéssel kapcsolatban.

A Gaudi-Nagy Tamás által 2002-2010 időszak közötti szabadságjogi jogsértésekről készített 2010. október 20-án előterjesztett részjelentést a bizottság visszautalta az albizottság hatáskörébe, hogy az albizottság erről később döntsön. Így az albizottság munkája tovább folyik.

MTI nyomán