TGM: A parancsnokok előre tudták, hogy lesz brutalitás

„Az 1989-ben győztesnek tartott rendszerrel problémák vannak”
2007. január 18. 8:53

MNO – http://www.mno.hu/index.mno?cikk=392636&rvt=2
A világ demokráciáinak sorba állítása megalapozatlan és gyermeteg játék – véli Tamás Gáspár Miklós. A filozófus egy rádiónyilatkozatában hangsúlyozta: sokkal fontosabb, hogy az emberek miként ítélik meg saját rendszerüket, ebből a szempontból pedig Magyarország igen rosszul áll.

A Freedom House kutatóintézetnek a világ demokráciáit rangsoroló jelentéséről Tamás Gáspár Miklós azt mondta: az egy meglehetősen gyerekes játék – hangzott el az Info Rádióban. Ezzel időnként felhívják az angol nyelvű országok figyelmét, hogy egyrészt léteznek külföldi országok, másrészt, hogy az 1989-ben világszerte győztesnek tartott demokratikus rendszerrel problémák vannak – tette hozzá.

A filozófus úgy véli: az a legfontosabb, hogy a magyar nép miként ítéli meg a magyar demokráciát, és szerinte az emberek véleménye lesújtó ebből a szempontból.

Népi részvétel szempontjából nem állunk jól, és törvényi garanciák szempontjából sem. Ezt világosan mutatja például a következő tény: mindenki tudja, hogy a rendőrök október 23-án nem viseltek azonosítót, álarcot viszont igen. Ha a parancsnokok így küldték ki az embereiket, akkor eleve számítottak arra, hogy lesznek panaszok. Ez azt jelenti, hogy előre tudták, hogy lesz verés és brutalitás. Ha egy ország fővárosában a rendőrség előre megfontoltan kíván jogsértéseket elkövetni, utána pedig ennek a rendőrségnek a vezetőjét kitüntetik, akkor a törvényi garanciák látványosan nem működnek megfelelően – érvelt Tamás Gáspár Miklós.

A filozófus hozott egy kevésbé látványos példát is: Magyarországon 1994 óta kötelező minden épületet akadálymentesíteni. Tizenhárom éve nem történik ezen a területen semmi, újabb és újabb épületeket építenek, ahova nem lehet tolószékkel, babakocsival bemenni, csak lépcsőn.

Tamás Gáspár Miklós szerint ez azt jelenti, hogy a törvények betartását az intézmények nem kényszerítik ki. Ez azt mutatja, hogy az alkotmányos szabadelvű rendszer és a népakaratra építő demokrácia nagyon csekély mértékben érvényesül – tette hozzá.

Info Rádió