Újabb 2006 őszi áldozat kapott kártalanítást

szeptember. 11. 2008. 17:17 2006. szeptemberi és októberi tüntetések

http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=453&Itemid=1
NJA hír, 2008. szeptember 9. www.nja.hu (Magyar Nemzet, 2008. szeptember 9. Pilhál Tamás cikk -nyomán)

Immár a hetedik olyan bírósági ítélet született meg tegnap, amely elmarasztalta magyar államot a 2006 őszi tömeges rendőri–bírósági jogtiprások miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság nem jogerősen 1,6 millió forint és kamatainak megfizetésére kötelezte a magyar államot egy kártalanítási ügyben. Ilyen magas összeget ilyen időtartamú előzetes letartóztatás kártalanításaként még nem ítéltek meg eddig Magyarországon a Nemzeti Jogvédő Szolgálat tudomása szerint. Fodor Gábor egyetemistát 2006. szeptember 21-én hajnalban „vadászta le” a rendőrség a Nyugati téren, holott ő a tüntetésekben nem vett részt, és csupán az Oktogonra szeretett volna eljutni, ahol egy ismerősével találkozott volna. A fiatalembert több rendőr teperte le a földre, rátérdeltek a fejére, tonfával és ököllel ütlegelték, de sok, szerencsétlenebbül járt társával ellentétben könnyebb sérülésekkel megúszta a bilincselést. Közel két hetet töltött előzetes letartóztatásban (éppen a PKKB döntése alapján), ezalatt a fogdaőrök többek között bántalmazták, meztelenül guggoltatták, megalázták őt.

A csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak gyanújával indult nyomozást csak közel egy év múlva szüntették meg ellene. Más úgymond „zavargó” társához hasonlóan a bűntetlen előéletű, egyetemista Fodor Gábort is köztörvényes bűncselekményekkel gyanúsított emberekkel egy cellában tartották fogságban. Pertársa ügyében idén decemberben várható ítélet, mivel a bíróság a szintén 11 napos előzetes letartóztatást ártatlanul és megalapozatlanul elszenvedő egyetemista pszichés károsodása megállapítása érdekében szakértőt rendelt ki.

Emlékezetes, hogy az elsőfokú bíróságok futószalagon, a vonatkozó jogszabályok durva megsértésével helyeztek előzetes letartóztatásba közel kétszáz, tüntetésekkel összefüggésbe hozott, sok esetben szintén "levadászott" embert 2006 szeptemberben. Ezen döntések közel 90 %-át utóbb a Fővárosi Bíróság megváltoztatta megalapozatlannak minősítve azokat.  
Az államot képviselő Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) az első fokú ítélet ellen nem kizárhatóan fellebbez, így az nem jogerős, ugyanakkor a mindkét felperes kétmilliós kártalanítási igényéből 400 ezret elismert, és azt hamarosan ki is fizeti. A sértetteket képviselő Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője lapunknak elmondta: elégedettek az ítélettel és iránymutató jelentőségűnek tartják, mivel a bíróság kellő súllyal vette figyelembe azt, hogy törvénnyel eddig soha összeütközésbe nem került, rendezett családi hátterű fiatalok egy széles társadalami megrázkódtatást kiváltó állami megtorlási gépezet szenvedő áldozatai lettek, ügyük ezért a köztörvényes kategórián kívül esik.
Ismert, idén már öt kártérítési ügyben marasztalta el a bíróság nem jogerősen a rendőrséget. Ezen felül jogtalan fogvatartás miatt két meghurcolt fiatal lány már jogerősen is kártalanítási pert nyert az állam ellen (Cs. Lívia 1,1, míg G. Laura egymillió forintot kapott), illetve a múlt héten részperegyezést alapján egymillió forint kártalanítást kapott egy közel két hónapot szintén ártatlanul és megalapozatlanul előzetes letartóztatásba került, szintén a rendőrség által 2006. szeptemberében "levadászott" fiatalember.

(részletek: http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=451&Itemid=1)