Újabb, 2006. október 23-i jogsértés miatti kártérítési pert vesztett a rendőrség

(NJA hír, 2008. február 7., Magyar Nemzet cikk (szerző- Pilhál Tamás) nyomán

Január 31-én megszületett a második nem jogerős ítélet a 2006. őszi rendőri jogsértések miatt indított kártérítési perek sorában. A Fővárosi Bíróság elsőfokú ítéletével 400 ezer forintos nem vagyoni kártérítés és kamatainak megfizetésére kötelezte a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) és a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) jogutódját, a Készenléti Rendőrséget, amiért 2006. október 23-án délelőtt indokolatlanul megbilincselték és előállították H. Attilát a Nádor utcában, majd mintegy nyolc órán keresztül fogva tartották a Gyorskocsi utcában.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány által működtetett Nemzeti Jogvédő Szolgálat együttműködő ügyvédje, dr. Balogh Gábor által képviselt H. Attila a Kossuth térre indult, hogy a nemzeti ünnep központi eseményén résztvegyen. Ebből az alkalomból a Nádor utcában egy tömegoszlatás kellős közepébe csöppent. Egy, a rendőrök által földre taszított nőt akart fölsegíteni, amikor berántották a sorfal mögé, hasba rúgták, megbilincselték, majd a Gyorskocsi utcába szállították, ahol este tízig tartották fogva. Bár a férfi ellen a rendőrség büntetőeljárást indított hivatalos személy elleni erőszak miatt, azt az ügyészség megszüntette. H. Attila is feljelentést tett a rendőrök ellen hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás miatt, de az ügyészség az azonosító jelvények hiánya miatt nem találta meg az elkövetőket. Azt azonban kimondták, hogy az említett bűncselekményt a rendőrök elkövették.A Fővárosi Bíróság nem jogerős ítélete szerint a felperes előállításával és megbilincselésével megsértették a személyes szabadsághoz és az emberi méltóság védelméhez fűződő jogát is, ezért a 400 ezer forintos kártérítésen túl a BRFK-nak és a Rebisz jogutódjának magánlevélben kell bocsánatot kérnie az áldozattól.

A bíróság külön bizonyítás nélkül köztudomású tényként fogadta el a jogsértő intézkedések miatti hátrányok bekövetkeztét és mérlegeléssel állapította meg a kártérítés összegét. A napokban egy szintén 2006 október 23-i rendőri jogsértés miatti hasonló tárgyú perben félmillió forintos kártérítést ítéltek meg, ezen ügy részletei http://nja.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=354&Itemid=1 címen olvashatók. Bízunk benne, hogy ez a mostani ítélet is hozzájárul ahhoz, hogy a rendőri szervek által okozott jogsérelmek terheit hurcoló áldozatok mielőbb méltányos jóvátételben részesülhessenek egyezségi úton.

Nemzeti Jogvédő Alapítvány
www.nja.hu