Újabb marasztaló ítélet a Magyar Állammal szemben, a 2006-os őszi események kapcsán

NJSZ hír, 2009. október 22. Nemzeti Jogvédő Szolgálat www.nja.hu

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a múlt héten hozott ítéletében a 10 nap előzetes fogvatartásért 1.200.000-Ft, azaz egymillió kettőszázezer Ft kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a Magyar Államot Karch László javára.

Az ügy előzményeihez tartozik,hogy az NJSZ elnökségi tagja, dr. Novozánszki Ilona által képviselt Karch László, gazdálkodó foglalkozású fiatalembert, 2006. szeptember 21.-én 00. óra 20 perckor fogta el  a  Készenléti Rendőrség jogelődje a REBISZ, majd  a több, mint 1 napos bűnügyi őrizet után,  a Pesti Központi Kerületi Bíróság  2006. szeptember 22.-én 16 óra 20 perckor előzetes letartóztatásba helyezte, mely végzést,  fellebbezés folytán a Fővárosi Bíróság  2006. október 3.-án tartott tárgyalásán megváltoztatta és nevezettet azonnali hatállyal szabadlábra helyezte.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség Karch László ellen csoportosan, felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult eljárást 2007. június 6.-án megszüntette.
Az irányadó tényállás szerint Karch  László 2006. szeptember 21.-én feljött  Budapestre a Kossuth téri tüntetésre, ahol az esti órákban találkozott egy ismerősével és megbeszélték, hogy éjszakára felmegy hozzá és ott alszik. E célból elindultak haza és éjfél körül elértek az Oktogon és Nyugati tér közötti  területre, ahol nagyobb tömeg tartózkodott és a rendőrök tömegoszlatást végeztek.
 
Ennek során Karch Lászlót, anélkül, hogy bármilyen jogellenes cselekményt hajtott volna végre az oszlató rendőrök, szinte pillanatok alatt körbevették, durván földrevitték, gyorsbilinccsel megkötözték és a Gyorskocsi utcába előállították, majd őrizetbe vették, másnap késő délután pedig előzetes letartóztatásba helyezték.
 
A teljesen jogtalanul őrizetbevett, majd előzetes letartóztatásba helyezett Karch László 10 napot töltött előzetes letartóztatásban, mellyel kapcsolatosan  kártalanítás iránt indítottak pert a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
 
A  Pesti Központi  Kerületi Bíróság a múlt héten hozta meg ítéletét, amelyben a 10 nap előzetes fogvatartásért 1.200.000-Ft, azaz egymillió kettőszázezer Ft kártalanítási összeg megfizetésére kötelezte a Magyar Államot Karch László javára.
 
Az ítélet nem jogerős . A részletes indokolást az írásbeli ítélet fogja tartalmazni.
 
Az  jogtalan elfogás és a több, mint 28 órás bűnügyi őrizet miatt a Készenléti Rendőrség és a BRFK ellen az eljárás folyamatban van.