Zavaros rendőri vallomások Szupernagyi első tárgyalásán

Magyar Nemzet, 2009. január 10. Pilhál Tamás

Megkezdődött tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a hivatalos személy elleni erőszakkal vádolt Kondáné Bartal Piroska pere. A sokak által csak „szupernagyiként” emlegetett, 57 éves és 57 kilós nő ellen azért indítottak eljárást 2006. október 23-án, mert a rendőrök állítása szerint az asszony „fizikai erőszakot alkalmazott” (sic!) négy intézkedő rohamrendőr ellen a Deák téren, ezért „kénytelenek voltak” leteperni a földre és megbilincselni. Az eredeti gyanúsítás képtelenségét mutatja, hogy a vádiratba már csupán egyetlen rendőr megtámadása került bele.

Tegnap a bíróságon vallomást tett az állítólag bántalmazott Mester Tibor főtörzszászlós, (a kidobóemberekhez hasonló méretű és izomzatú férfi), valamint a bilincselésben segédkező társa is. A két rendőr több részletre eltérően emlékezett: míg Mester Tibor azt állította, rugdosta és ütlegelte is őt az asszony, addig társa csupán két rúgást látott. A főtörzszászlós ellentmondásba keveredett az általa írt rendőri jelentéssel is, amelyben még az állt, egyedül bilincselte meg Bartal Piroskát, míg tegnap a tárgyaláson már azt mondta, ketten bilincseltek.
Ezzel szemben Bartal Piroska azt vallotta: Mester Tibor megragadta a vállát, belökte a sorfal mögé, ahol négyen leteperték, és műanyag kötegelővel megkötözték. A kétdiplomás vádlott kiemelte: semmilyen támadó mozdulatot nem tett a rendőrök felé. Rámutatott: cukorbeteg unokáját szerette volna meglátogatni a kórházban, de a Deák téren – az utcai események miatt – nem állt meg a metró, ezért jött föl a felszínre, ahol egyből rendőrsorfalba ütközött.
A rendőri jelentés hitelességére jellemző, hogy abban az előállítás időpontjaként 16 óra 30 perc szerepel, pedig – mint arra Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a BKV-tól kapott hivatalos igazolás alapján rámutatott – a metró 18 órától nem állt meg a Deák téren, vagyis a vádlott ellen ekkor intézkedtek. A főtörzszászlós azzal védekezett, hogy „nem számít öt-tíz perc eltérés”, ugyanakkor Horváth Ágota bírónő megjegyezte: igenis számít, hiszen közokiratról van szó. A következő tárgyalás március 13-án lesz, amikor a védelem által beidézett tanúkat hallgatnak meg.