Gaudi-Nagy Tamás: A hétfői tüntetés törvényes volt, mert nem adták át a tiltó határozatot

október. 23. 2007. 12:12 2007 õszi tüntetések

2007-10-23. 01:18:54 kuruc.info

A Szent Korona Rádiónak az esti tüntetés helyszínén nyilatkozó dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány (NJA) ügyvezetője és a Civil Jogász Bizottság (CJB) tagja elmondta: a Toroczkai-féle vonulásról szóló tiltó határozatot a rendőrség nem adta át, így a tüntetés legális volt. Gaudi hozzátette: a rendőrség nem tartotta be az arányosság követelményét sem. A rendőrség nem oszlathat fel be nem jelentett tüntetést sem – közölte, amennyiben az békés, és vizsgálni kell, hogy az hol vesztette el békés jellegét (Kuruc.info: a rendőri erőszak és támadás következtében vesztette el, szokás szerint ők kezdtek könnygázzal és vízágyúval támadni).

Az ügyvéd szerint tarthatatlan, és megengedhetetlen, hogy Gyurcsány Ferenc személyes biztonsága miatt egy egész város életét bénítják meg a hatóságok, lezárják a környéket és a tiltakozó fiatalokat rohamrendőrök támadják meg. Mint fogalmazott, ennek az állapotnak, ennek az orwelli valóságnak most már véget kell érnie. Elmondta, az is aggodalomra ad okot, hogy a tavalyi rendőri atrocitások egyik fő felelőse, Nagy-Juhász István ma is biztosítási parancsnok lehetett az Opera környékén.

Dr. Gaudi elmondta: a rendőrök akadályozták őket (az NJA és a CJB megfigyelőit) munkájukban, őt durva hangon rendre utasították, nem voltak hajlandóak információkat sem adni, amikor egy fiatalembert lábon lőttek, végül az ügyvédet igazoltatták, noha jelezte, hogy megfigyelői minőségében van jelen. Mint tájékoztatott, az NJA ügyvédei minden segítséget megadnak az alapvető jogaikat gyakorló tüntetőknek.

(Szent Korona Rádió interjú nyomán)