Jogszerűtlen volt a rendőrség tavalyi fellépése

december. 11. 2008. 10:10 2007 õszi tüntetések

Magyar Hírlap Online, 2008. 12. 10.

 

Megszüntette a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a szabálysértési eljárást, amelyet a fővárosi Battyhány-örökmécsesnél tavaly november 17-én tartott demonstráció utáni jogszerűtlen rendőri tömegoszlatáson történtek miatt indítottak Balyi Miklós ellen – tájékoztatta lapunkat Gyurta Tibor, a Nemzeti Jogvédő szolgálat ügyvédje.

A férfi ellen a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt indítottak eljárást, mert – a BRFK álláspontja szerint – a felszólítás ellenére nem hagyta el a tüntetés helyszínét. A bíróság jogerős határozatban kimondta: a rendőrség által negyvenezer forintos pénzbírsággal büntetni próbált panaszosnak nem volt objektív lehetősége a távozásra, mert az egyenruhások felszólítása után elindult az emlékműtől, de egy másik sorfalba szorították, majd előállították és megbírságolták. "Az intézkedés nem volt jogszerű, mert ügyfelemnek nem volt elég ideje és helye ahhoz, hogy elhagyja a területet" – közölte Balyi Miklós jogi képviselője.

A demonstráció feloszlatásakor a rendőrség 32 tüntető mellett két, a munkáját végző újságírót is előállított, órákon át fogva tartották őket, és egyiküknek azt sem engedték meg, hogy családját, ügyvédjét értesíthesse.

SP