Jobbik: igazságot kapott a Gárda

október. 6. 2010. 9:09 A Magyar Gárda ügyei

A Fővárosi Bíróság október 4-i, jogerős ítéletében jogellenesnek nyilvánította a 2009. július 4-i, Erzsébet téri szimpátiatüntetés brutális rendőrségi feloszlatását. Budapest, 2010. október 5., kedd (OS) – A Fővárosi Bíróság tegnapi, jogerős ítéletében jogellenesnek nyilvánította a 2009. július 4-i, Erzsébet téri szimpátiatüntetés brutális rendőrségi feloszlatását.

A tüntetésre két nappal a Magyar Gárdát feloszlató ítélet kihirdetését követően került sor, mely során gárdisták, szimpatizánsok, hazafiak nyilvánították ki véleményüket. Ezt megelőzően a rendőrség olyan – jogellenes – körlevelet bocsátott ki, mely szerint garázdaság szabálysértését követi el, aki a Magyar Gárda egyenruháját viseli. Magyarán: kiadták a kilövési parancsot a gárdistákra.
A bíróság mai ítélete Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, országgyűlési képviselő jogi érvelése nyomán kimondta, hogy a spontán tüntetés nem vesztette el békés jellegét, nem valósította meg mások jogainak, szabadságának sérelmét és nem akadályozta a forgalmat. Mindezek alapján a vonatkozó alkotmánybírósági gyakorlatnak megfelelően a demonstráció nem volt feloszlatható. Az ítélet egyértelmű következménye, hogy a 216 előállított gárdistát és hazafit – köztük Vona Gábort és Kiss Róbertet – mentesíteni kell a hátrányos jogkövetkezmények alól, részükre kártérítés jár gyülekezési jog, személyi szabadság és emberi méltósághoz való jog megsértése miatt.

A döntést a Jobbik üdvözli és arra hív fel minden sértettet, hogy jelentkezzen a Nemzeti Jogvédő Szolgálatnál valamint a Jobbik Jogsegélyszolgálatnál a perújrafelvétel és a jogos kártérítés igénylése érdekében.

(Jobbik Magyarországért Mozgalom)