Vona: Jogszerűtlen és szégyentelen volt a rendőri intézkedés

július. 22. 2009. 15:15 A Magyar Gárda ügyei

2009.07.06 16:29
MNO – PK

A szombat délutáni fővárosi tüntetés mindvégig megőrizte békés jellegét, ezért a rendőri intézkedés jogszerűtlen és szégyentelen volt – jelentette ki Vona Gábor hétfői budapesti sajtótájékoztatón. A Jobbik elnöke hozzátette: „Főképpen a rendőrséget utasítók, a demokrácia szégyene volt, ami szombaton történt.” Bejelentette, hogy most szombaton szintén tüntetést tartanak, a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely tudomásul vette azt.

—————————————————————————————————————-

Bár jogerős, egyelőre mégsem végrehajtható a Magyar Gárda Egyesületet feloszlató ítélet – állítja a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Juhász Imre polgári perjogász szerint a rendőrség a feloszlató határozatra hivatkozva nem intézkedhet a gárdisták ellen, a Fővárosi Ítélőtábla döntése ugyanis csak azután lesz végrehajtható, hogy annak indokolása írásban is elkészül.

(hírTV)

—————————————————————————————————————-

A pártelnök szerint helytelen az a megfogalmazás, hogy a rendőrség által feloszlatott szombati rendezvény egy nem engedélyezett tüntetés lett volna. Az igazság az – mondta –, hogy az egy spontán kialakult, békés rendezvény volt. „Mivel nem volt a Gödörhöz bejelentett tüntetés, így tiltani sem lehetett” – fogalmazott. Nemcsak jogszerűtlen, de szégyentelen is volt a szombati nap – tette hozzá. „Főképpen a rendőrséget utasítók, a demokrácia szégyene volt, ami szombaton történt” – mondta.

Hangsúlyozta azt is, hogy a Magyar Gárda Egyesület működése során soha nem hozott döntést az egyenruháról, az egyesületnek egyenruhája nem volt, ezért a gárdisták által viselt öltözék „nem minősíthető az egyesület egyenruhájának”. (AZ ORFK szombaton azt közölte: ha a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda tagjai egyenruhában jelennek meg közterületen, a rendőrség intézkedni fog ellenük.)

Vona Gábor azt mondta, a rendőri intézkedés mögött politikai üzenet van, a végső szándék a Jobbik parlamentbe kerülésének megakadályozása. „Ez a hatalmon lévők célja” – fogalmazott. A Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke úgy vélte, július 4-e a párt számára történelmi fordulópont volt a nemzeti ellenállás történetében. „Az erkölcsileg már amúgy is a béka feneke alatt lévő jelenlegi politikai kormányzatot a Magyar Gárda békés ülő sztrájkjával morálisan végképp megsemmisítette” – mondta a pártelnök, hozzátéve, hogy ennek társadalompolitikai következményeivel pedig „mindannyian szembesülni fogunk”. Bejelentette, hogy most szombaton szintén tüntetést tartanak, a rendezvényt bejelentették a rendőrségnek, amely tudomásul vette azt.

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány kuratóriumi ügyvezetője a sajtótájékoztatón szintén úgy fogalmazott: a rendőri intézkedés aránytalan, szükségtelen és megalázó volt. A rendőrség folytatja azt a jogkorlátozó magatartást, amit eddig is tett. A rendőrség ma már nem a közrend és közbiztonság cselekvő őre, hanem a jogtiprás eszközévé vált. A jogvédő is utalt arra a strasbourgi állásfoglalásra, amely szerint egy spontán, békés demonstrációt nem oszlathat fel a rendőrség. A múlt heti, a Magyar Gárdát feloszlató jogerős bírósági ítéletről azt mondta, az nem felelt meg a jogállami normáknak. A cél véleménye szerint az, hogy a gárda sehol ne jelenjen meg. Szintén azon a véleményen volt, hogy önmagában az öltözékkel nem lehet garázdaságot elkövetni. A szombati tüntetéssel kapcsolatban közölte, az sem volt jogszerű, hogy a rendőrök nem biztosítottak szabad elvonulást azoknak, akik önként szerették volna elhagyni az Erzsébet teret. Gaudi-Nagy Tamás közölte, alapítványuk várja azok jelentkezését, akik úgy érzik, hogy a szombati rendőri intézkedés nem volt megfelelő.

Szombaton este kilenc óra tájban lett nyugalom az Erzsébet téren, ahol délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett. A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Több mint 200 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.