A+ | A- | Alap
2018. március 21.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
"A kormány kezében a döntés" - képes beszámoló a szovjet katonai emlékmű elől PDF Nyomtatás E-mail
2007. június 19.
Több százan gyűltek össze vasárnap délután Magyarország szovjetorosz katonai megszállásának megszűnésének 15. évfordulóján, a Szabadság téren, a szovjet katonai emlékmű előtt. Az eseményen felszólalók a tér történelmi jellegének helyreállítását és a szovjet emlékmű elbontását követelték. A Nemzeti Jogvédő Alapítvány szerint kizárólag a kormány kezében van a döntés, ugyanis jogalapja lenne a változtatásokhoz.

Dr. Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke beszédében történelmi helynek nevezte a teret. Mint fogalmazott, ez a tér egy olyan magyar nemzeti emlékhely, melynek múltja van ezért mindenkinek ismernie kell a történetét Magyarországon. Kifejtette: 2006 elején húsz szervezet létrehozta a Szabadság tér bizottságot, és azzal bízták meg a Nemzeti Jogvédő Alapítványt, hogy a tegyenek jogi lépéseket arra, hogy a tér eredeti állapotát vissza lehessen állapítani. Zétényi arra hívta fel a figyelmet, hogy a szovjet kivonulás idején a két állam közötti megállapodás értelmében egy szovjet katonai emlékművet a helyén kellett hagynia Magyarországnak.

„Akkor a szovjetek a Szabadság teret választották” – emlékeztetett az alapítvány elnöke, majd hozzáfűzte: azóta ez az emlékmű a magyar élet megtiportságának szimbóluma. Kiemelte, még a Parlament épületéből is látni. Zétényi elmondása szerint a Nemzeti Jogvédő Alapítvány célja, hogy egy úgynevezett Magyar Szabadság és Függetlenség elnevezésű emlékművet állítsanak fel a mostani szovjet katonai emlékmű helyére a Trianoni országzászló és a négy égtáji szobor mellé.

Az elnök ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az 1995-ös magyar-orosz megállapodás harmadik cikkelye szerint fontos állami érdek esetén teljesítenie kell a másik fél kérését. „Kizárólag a magyar kormány kezében van az emlékmű sorsa” – hangsúlyozta, kiemelve, hogy 2002-es mélygarázs építése óta még azok a szovjet katonai holttestek sincsenek már itt, melyekre emlékezik a szovjet katonai emlékmű. Végül leszögezte, még ebben az esztendőben október 23-áig le kell tenni az új emlékmű alapkövét a kormány közreműködésével.

Vajon eltávolítják?
A szovjetek szégyene 56 eltiprása

Balás Piri László, az 56-os Alapítvány kurátora a szovjet hadsereg II. világháborús tevékenységére emlékeztetett. Mint fogalmazott, a magyar nép olyan borzalmakat élt át, melyeket legutóbb a tatárjárás idején tapasztalhattak meg a magyarok. Hangsúlyozta azt is, a szovjetek nem az ország felszabadítására, hanem az ellenség leverésére érkeztek hazánkba. Az a mérhetetlen rablás, gyilkolás és a nők tömeges megerőszakolása kitörölhetetlen nyomokat hagyott a magyar nép történelmében – fűzte hozzá.

Kitért a szovjetek körüli legendákra is. Leszögezte: számtalan történetet kreáltak a jótevő katonákról, azonban ezekből semmi sem igaz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte azt is, hogy a náci megszállás megalázó volt, de a szovjet katonák sem voltak különbek náluk. Az 56-os forradalomról pedig elmondta, a szovjetek szégyenbélyege volt, hogy eltiporták a magyarok forradalmát.

„Ha már a szovjet birodalom felbomlott, ha már bocsánatot is kértek 56 eltiprásáért, akkor miért kell mégis dupla vasráccsal és rendőri őrizettel megerősíteni az emlékművet?” – tette fel kérdését Balás Piri László, aki egyben félelmét fejezte ki a kormány felé. Mint mondta, érzése szerint a mai magyar kormány nem fog lépni az emlékmű eltávolítása érdekében.

Dr. Zétényi Zsolt, a Nemzeti Jogvédő Alapítvány elnöke

Ma is diktatúrában élünk

Wittner Mária, egykori 56-os az emlékművön látható csillagra és az oldalán díszelgő címerre hívta fel a figyelmet. Aláhúzta, éppen a forradalom idején zászlóból kivágott címert tették a szovjet katonai emlékműre.

„Ebben az országban zömmel olyanok élnek, akikben sebeket szakít fel, ha erre az emlékműre néznek” – hangsúlyozta Wittner Mária, rámutatva: a demokráciában a nép akarata kell, hogy érvényesüljön. Mint mondta, Magyarország kezd hasonlítani a proletárdiktatúrához. Véleménye szerint diktatúra van ma is hazánkban, csak demokráciának álcázzák. Végül elmondta, van jogi alap a változtatásra, ezért a kormánynak lépnie kell.

Galéria:


 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem