A SZABADSÁG TÉR BIZOTTSÁG HATÁROZATA ÉS FELHÍVÁSA

Ezúton tesszük közzé a A SZABADSÁG TÉR BIZOTTSÁG HATÁROZATÁT ÉS FELHÍVÁSÁT, amelyet 2006. március 24-én fogadtak el a csatlakozó szervezetek és személyek. A csatlakozás lehetõsége még most is fennáll, jelentkezni írásban drótposta címünkön lehet. Alapítványunk a kapott felhatalmazások alapján megkezdte a szovjet emlékmû elmozdítására irányuló jogi eljárások, lépések elõkészítését, a megtett lépésekrõl a közvélemény rövidesen értesülni fog. Négy fontos és aktuális szempontot ezúton is jelzünk az üggyel kapcsolatban:

1. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója közeleg (alig több mint öt hónap múlva lesz október 23.), ez a dátum mint az emlékmû elmozdítását indokolttá tevõ fontos állami érdek sürgetõvé teszi a teendõket.
2. Nemrég került sor Sátoraljaújhelyen a szovjet emlékmû központi helyrõl történõ elmozdítására, az orosz kormány egyetértésével, tehát egy friss élõ példa is igazolja, hogy a szovjet katonai emlékmûvek nem elmozdíthatatlanok.
3. A szovjet emlékmû – vélelmezhetõen az egyébként érthetõ és rendszeresen tevõlegesen is kifejezett társadalmi elégedetlenség miatti – fokozott és állandó rendõri védelmének költsége éves szinten több milliós nagyságrendû Az adófizetõk pénzének ilyen célra fordítása a jelenlegi gazdasági helyzetre, a rendõrség jogszabályokban körülírt alapvetõ rendeltetésére és a Vörös Hadsereg szerepének negatív társadalmi közmegítélésére is tekintettel elfogadhatatlan.
4. A XII. kerületi, II. világháborús magyar áldozatok emlékét méltón és õsi jelképpel megörökítõ emlékmû elleni hatósági fellépés különös aktualitást, értelmet és hangsúlyt ad a Szabadság téri szovjet emlékmû eltávolításáért folytatott küzdelemnek. Az üggyel kapcsolatos további részletek dr. Zétényi Zsolt kuratóriumi elnök "A Szabadság téri szovjet hõsi emlékmû ügye 2006-ban" címû jogi és politológiai szakvéleményében teljes terjedelmében itt olvashatók!