Tartható népszavazás a megszálló Vörös Hadsereget dicsőítő 1945. évi IX. törvény hatályon kívül helyezéséről

Az 56-os Deportálások Tényfeltáró Bizottsága (DEPORT-'56) kérésére az Alkotmánybíróság megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) azon határozatát, amely megtagadta egy országos népszavazási kezdeményezés aláírásgyûjtõ ívének hitelesítését, és az Országos Választási bizottságot új eljárásra utasította.

A DEPORT-'56 által népszavazásra bocsátandó kérdés a következõ volt:
"Egyetért-e azzal, hogy az Országgyûlés helyezze hatályon kívül a Budapest fõváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emlékének megörökítésérõl szóló, 1945. évi IX. törvényt?".

A törvény szövege a következõ:
1. § A magyar nemzet felismerve a Vörös Hadsereg sorsszerû küldetését, a Budapest fõváros felszabadításánál elesett szovjet hõsök emlékét hálája és kegyelete jeléül törvénybe iktatja.
2. § A nemzetgyûlés Budapest fõváros felszabadításánál elesett szovjet hõsök emlékét emlékmû felállításával örökíti meg.
3. § A jelen törvény kihirdetésének napján lép hatályba, végrehajtásáról a Kormány gondoskodik.

Az Országos Választási Bizottság az elutasító határozat indokolásban hivatkozott arra, hogy az eljárás során kikérték a Külügyminisztérium szakvéleményét is. E szakvélemény alapján az OVB a törvényszöveget azzal a nemzetközi megállapodással vetette össze, amely a Magyar Köztársaság Kormánya és az Oroszországi Föderáció Kormánya között a háborúkban elesett katonák és polgári áldozatok emlékének megörökítésérõl, valamint sírjaik jogi helyzetérõl jött létre Moszkvában, 1995. március 6.-án.

Az OVB idézte a Megállapodás azon pontját, amely szerint:"A felek biztosítják a Magyar Köztársaság és az Oroszországi Föderáció területén lévõ, orosz, illetve magyar katonai temetkezési helyek, beleértve az emlékmûvek és más kegyeleti létesítmények védelmét és korlátlan idõre szóló megõrzésük jogát". Ennek alapján az OVB arra a megállapításra jutott, hogy a népszavazással hatályon kívül helyezni kívánt 1945. évi IX. törvény olyan rendelkezést tartalmaz, amely jelenleg hatályos nemzetközi kötelezettségvállalás érvényesülését biztosítja. Mindezek alapján az Alkotmány 28/C. § (5) bekezdése b) pontjának értelmében a kezdeményezésben szereplõ kérdésben népszavazás nem tartható.

A DEPORT-'56 kifogásában azzal érvelt, hogy a nemzetközi megállapodás és az általa támadott törvény között nincsen olyan összefüggés, mint amelyet az OVB tulajdonít neki. A DEPORT-'56 nem értett egyet azzal, hogy örök idõkre szólóan törvényben legyen megörökítve a magyar nemzet hálája és kegyelete jeléül a Budapest fõváros felszabadításánál elesett szovjet katonák emléke. Ezen szovjet katonák közül sokan, mielõtt elestek Budapest ostrománál, súlyos háborús bûntetteket követtek el a magyar polgári lakosság sérelmére. Végigrabolták az országot, megerõszakolták a nõket, elhurcolták az embereket, és aki tiltakozni mert, azt agyonlõtték.

Mindent összegezve, azért akartunk népszavazást kezdeményezni, mert nincsen olyan kötelezettségünk, amely szerint a magyar nemzetnek az idõk végezetéig és törvénybe vésve hálásnak kellene lennie a Vörös Hadsereg sorsszerû küldetésének, ahogy azt az 1945. évi IX. törvény megfogalmazta.

Az Alkotmánybíróság 2006. szeptember 26-i határozata szerint a DEPORT-'56 kifogása megalapozott. A hitelesítésre benyújtott aláírásgyûjtõ íven szereplõ kérdés az OVB által hivatkozott nemzetközi megállapodást nem érinti. A Megállapodásból fakadó kötelezettségekkel nem áll összefüggésben az, hogy a szóban forgó törvény hatályban van-e; vagy azt – akár népszavazás eredményeként – hatályon kívül helyezik-e. Az idézett törvény nem nemzetközi kötelezettséget, vagy nemzetközi szerzõdésekbõl eredõ kötelezettséget tartalmaz, és hatályon kívül helyezése sem érinti a katonai temetkezési helyek, beleértve az emlékmûvek és más kegyeleti létesítmények megállapodás szerinti védelmét és korlátlan idõre szóló megõrzésük jogát. Ennek következtében a feltenni kívánt kérdés az Alkotmány 28/C. § (5) bekezdése b) pontja értelmében nem minõsül tiltott tárgykörbe tartozó kérdésnek.

Budapest, 2006. szeptember 29.

 

dr. Szerdahelyi Szabolcs
a DEPORT-'56 elnöke