Egri “kórházvédők”: terrorisztikus eszközöket alkalmaz a HospInvest

július. 8. 2008. 18:18 Az egri Markoth Ferenc kórház ügye

MTI 2008. július 7. 18:46 gondola

Az egri kórházban a "kórházvédő bizottság" elnöke szerint terrorisztikus jelenségek figyelhetőek meg, amelyek célja vélhetően a megfélemlítés és a munkaszerződések aláírásának kikényszerítése.

Szabó Pál erről hétfőn sajtótájékoztatón beszélt Egerben, emlékeztetve arra: két "kórházvédő" főorvos autóját ismeretlenek kromofággal öntötték le, egy főorvosnőnek ki kellett menekülnie egy vendéglátóhelyről, ahol erőszakosan alá akarták íratni vele a HospInvest által jegyzett munkaszerződést, és másokat is különböző vendéglátóipari létesítményekbe csábítottak a szerződés aláírattatása érdekében. Hamza Etelka, a magukat kórházvédőknek nevezők egyik civil támogatója bejelentette: saját költségén magánnyomozót fogadott annak kiderítésére, kik a felelősek a két autó megrongálásáért. Az Egri Végvár Polgári Kör pedig gyűjtést indított a javítási költségek előteremtése érdekében.

Szabó Pál felidézte, július 1-én azért rendeztek nagygyűlést Egerben, hogy kinyilvánítsák: "megvédettnek" tekintik a kórházat, egy megyegyűlési döntésben ugyanis ez a dátum szerepel a kórház átvételének határnapjaként. Ebben a helyzetben az a követelésük, hogy a megye rendkívüli közgyűlésen mondja ki a HospInvesttel kötött vagyonkezelési szerződés felbontását és kezdjen tárgyalásokat Eger városával az intézmény átadásáról – mondta, hozzátéve: ehhez képest a HospInvest – jogellenesen – újabb szerződésekkel zaklatja azt a 917 dolgozót, akik egyszer már visszautasították a cég által kínált munkaszerződés aláírását.

Pajtók Gábor, a "kórházvédők" ügyvédje arról szólt: jogértelmezése, illetve a közalkalmazotti törvény szerint közintézmény átszervezése esetében csak egy munkaszerződés ajánlható fel. Ha azt nem írják alá 15 napon belül az érintettek, végkielégítést kell fizetni nekik.