A+ | A- | Alap
2018. március 21.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Mindent elbukott a HospInvest PDF Nyomtatás E-mail
2009. március 23.

Heti Válasz Online - 2009.03.17.

Két pert is elbukott egy nap alatt a HospInvest Zrt. Eger város önkormányzatával szemben: nem csak a Heves megyei kórház üzemeltetésére kötött szerződésüket semmisítette meg nem jogerős ítéletében a Nógrád megyei bíróság, de másfél milliárd forintos kártérítési igényüket is elutasította. A HospInvest jó hírnevének megsértése címén 1, 1 milliárd forintot, a kórház késedelmes átvételéért pedig 428 millió forintot követelt Eger városától, a bíróság szerint hiába.

Nem először törnek ki ovációban az egri kórházvédők, vagyis a HospInvesttel munkaszerződést nem kötő volt kórházi dolgozók a bíróságon: így volt ez tavaly szeptember 5-én is, amikor a Heves megyei bíróság jogerősen megsemmisítette a HospInvest Zrt.-t az egri kórházi tender győzteseként kihirdető közgyűlési határozatot. Akkor a szocialista többségű Heves megyei önkormányzat arra hivatkozva, hogy a bíróság a szerződés érvénytelenségét nem állapította meg (ez nem is lehetett annak a pernek a tárgya), és továbbra is érvényesnek tekintette a kórházat 20 évre a HospInvest Zrt. működtetésébe adó dokumentumot.

Az egri kórház ügye azért került az érdeklődés középpontjába, mert először fordult elő, hogy egy magáncég súlyponti kórházat vett működtetésbe, és ezzel - szintén példa nélkül - egy teljes megye összes fekvőbeteg-intézményét üzemelteti. A Heti Válasz Eleve elrendezés című cikkében már közel egy évvel a kórház átvétele előtt megírta: a tendert úgy írták ki, hogy azon egyetlen más cég, sem hazai, sem külföldi meg nem felelhetett. A HospInvest beperelte lapunkat, a Fővárosi Ítélőtábla tavaly májusi jogerős ítélete szerint azonban a Heti Válasz „a rendelkezésre álló bizonyítékok alapján nem állított valótlant", amikor 2007. novemberében azt írta: az egri kórház privatizációs pályázatát az önkormányzat a HospInvest Zrt-re írta ki.

A tavaly szeptemberi pert a Közigazgatási Hivatal, a ma lezárultat viszont Eger város önkormányzata indította, de lényegében ugyanazt a jogi érvrendszert használva. A Nógrád megyei bíróság első fokú ítélete kimondta, hogy Heves megye a jogszabály megkerülésével kötött szerződést a céggel, ezért az érvénytelen. (A per azért került Nógrádba, mert az illetékes Heves megyei bíróság elfogultságot jelentett be.) A bíróság szerint a cég pályázata érvénytelen volt, mivel a HospInvest a határidőig nem nyújtott be a pályázati kiírásnak megfelelő bankigazolást. A tender feltételeiről közgyűlési határozat rendelkezett, ezért a bíróság úgy ítélte meg, hogy a szerződést a jogszabály megkerülésével kötötték meg, s ezért azt semmis.

A HospInvest Zrt. azt is vitatta, hogy Eger város önkormányzata egyáltalán rendelkezik-e úgynevezett perlési jogosultsággal, akárki ugyanis nem támadhatta meg a szerződést. A bíróság döntése szerint Eger megtehette ezt, a város ugyanis korábban szerződést kötött a megyei önkormányzattal a kórházhoz tartozó Törökfürdőnél létesítendő reumakórházi szárny építésére. A város és a megye közös tulajdonában levő új szárnyat a megyei kórház működtette volna. A privatizáció miatt ez a jog is átkerült a HospInvesthez, vagyis nem pusztán Heves megyei, hanem egri városi tulajdonra is üzemeltetési és vagyonkezelési jogot szerzett a magáncég. Ez teremtette meg Eger jogát arra, hogy perben támadja meg a szerződést.

A HospInvest közben viszontperrel élt Eger önkormányzatával szemben. Egyrészt azt állította, hogy jó hírnevén csorba esett, ezért egymilliárd-százkétmillió forintot követelt a városon. Mindezt arra alapozta, hogy szerintük Eger megbízás nélküli ügyvivőként járt el. A bíróság szerint azonban ez nem így volt, ezért a cég kártérítési igénye sem megalapozott. Emellett a HospInvest a 2008. augusztus 31-e és 2008. október 31-e közötti időszakra, amikor a kórházvédők ellenállása miatt nem tudta átvenni a kórház üzemeltetését, szintén kártérítést kért Egertől, mégpedig az intézmény árbevételének 20 százalékát, 428 millió forintot. A bíróság kérésére sem jelölte meg azonban, hogy miért éppen ennyit. A Nógrád megyei bíróság ezt az igényt is elutasította.

Az ítélet nem jogerős, 15 napon belül fellebbezni lehet ellene. Kollányi Gábor, a HospInvest Zrt. elnöke az MTI-nek úgy nyilatkozott, megfellebbezik az ítéletet, így a jogvita az ítélőtáblán folytatódik. Habis László, Eger polgármestere viszont azonnali tárgyalásokat sürgetett a megyével, hogy megegyezzenek a kórház hosszú távú működtetéséről - tartalmazza a fideszes politikus Heves Megyei Online-hoz eljuttatott közleménye.

 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem