Gaudi nem hagyta a koncepciós eljárást

április. 13. 2010. 14:14 Budaházy György Ügyei

Eredeti cikk: http://szentkoronaradio.com/belfold/2010_04_09_budahazy-mai-pererol-tudositunk

Képek és videók itt érhetőek el.

"A párthadsereggé züllesztett rendőrség ne szállja meg a bíróság épületét" – mondta Gaudi-Nagy Tamás, aki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson.

A Szent Korona Rádió összefoglalója a tárgyalásról

Rendkívüli rendőrségi készültség várta a Budaházy György ellen indított eljárás másodfokú tárgyalására érkezőket a Fővárosi Itélőtáblán illetve már a Markó utcában. A Fővárosi Ítélőtábla bejáratától 10-10 méterre kordont állítottak, valamint rengeteg droidnak öltözött rendőrt. Mint a tárgyalás előtti tájékoztatóból megtudtuk, az utcán tapasztalható rendkívüli rendőrségi készültségről a BRFK döntött, mivel ez az ő hatáskörükbe tartozik. Bár az épületben a Köztársasági Őrezred hivatott fenntartani a rendet, ott is több rendőr volt jelen, egy részük kámzsában, és plusz fegyverekkel.

A tárgyalás előtt a hallgatóság és a sajtó képviselői tájékoztatást kaptak a tárgyalás rendjéről, szabályairól. A tájékoztató végén felhívták a hallgatóság figyelmét arra, hogy ne mutassanak semmiféle politikai hovatartozást kifejező jelképet, majd eltetették egy szimpatizánssal az Árpádházi zászlót, amit a kezében fogott. Az idős hölgy kérdésére, hogy ez a zászló mégis milyen párthovatartozást szimbolizál, hisz egy nemzeti jelképünkről van szó, azt a választ kapta, hogy „ilyen jellegű demonstráció nem engedélyezett”. Ezek után egy fiatal hölgy feltette a logikus kérdést, hogy az ő pólóján a „Szabadságot Budaházynak” logóban is van árpádsáv, akkor most kezdjen-e neki vetkőzni? Kérdése humorát értékelték az Ítélőtábla részéről, de nem tartották szükségesnek az immár politikai jellegűnek tekinthető ruhadarabok levetését.

Mivel 50 főt engedtek be hallgatóságként a terembe, az gyorsan megtelt és Budaházy György felesége, édesapja és Toroczkai László hiába álltak kint az épület előtt, telt-házra hivatkozva nem engedték be őket. Budaházy György édesanyja és Gaudi-Nagy Tamás közbejárására végül az Ítélőtábla részéről beleegyeztek abba, hogy ha három fő önként távozik a teremből, a helyükbe bejöhetnek a családtagok, illetve Toroczkai László. Ezúton is köszönjük a három önkéntes önzetlenségét, akik ezután az épület előtt várták végig a tárgyalást több kint rekedt szimpatizánssal együtt.

A kezdés így jelentősen elhúzódott. Gaudi-Nagy Tamás még az ülés hivatalos megnyitása előtt közölte a testülettel, hogy ilyen rendőri készültség mellett, ennyi kommandós közt véleménye szerint nem működhet függetlenül az igazságszolgáltatás. Az ügyvéd személyes megbeszélésre kért lehetőséget ügyfelével azzal az indokkal, hogy az ügyben előző nap jelentő változás történt, mivel Budaházy György felesége feljelentette az elmarasztaló ítéletet hozó első fokú bírósági testület kinevezőjét, a Fővárosi Ítélőtábla elnökét. Gaudi-Nagy Tamás így 15 percet kapott a személyes megbeszélésre Budaházy Györggyel. A hallgatóság negyed órára kivonult a teremből.

Az ügyvéddel folytatott megbeszélés után a hallgatóság ismét elfoglalta helyét, és 10 órakor bevezették Budaházy Györgyöt a terembe. Gyuri „Szabadság” köszöntéssel üdvözölte a szimpatizánsokat. Levették kezéről a bilincset, miközben Gyuri hátra fordulva megkérdezte az embereket, hogy változni fog-e egy hét múlva az ország helyzete, mert nagyon unja már.. mutatott a bilincseire. A hallgatóság biztatta Gyurit, hogy így lesz, változni fog.

Máziné Dr. Szepesi Erzsébet, a tanács elnöke megnyitotta hivatalosan a tárgyalást. Gaudi-Nagy Tamás ismertette a tanáccsal és az ügyésszel a tegnapi feljelentés tartalmát és bár személyesen a jelen tanáccsal szemben nem emelt kifogást, de az ügy jellegéből kifolyólag mindenképp ragaszkodik, hogy a tanács tagjai válaszoljanak arra a kérdésre, hogy 1990 előtt, a pártállami időkben bíróként tevékenykedtek-e? Grespik Lászlóval szemben egy ilyen kérdésért eljárás indult az Ügyvédi Kamaránál, azonban ennek a kérdésnek a tisztázása az ügyvéd úr szerint elkerülhetetlen, hiszen ha erre a kérdésre igen a válasz, abban az esetben nem tekinthető elfogulatlannak a tanács.

Budaházy György, mint vádlott kijelentette, hogy ő is ragaszkodik e kérdés tisztázásához, valamint felháborodását fejezte ki, hogy ezt a tárgyalást épp április 9-ére, a választások előttre tűzték. Az időzítést provokatív húzásnak tartja, mivel mindenki számára egyértelmű, hogy vasárnap után más lesz a helyzet az országban. Kifogásolta a tárgyalásra szállításának körülményeit, amit sorozatosan alkalmaznak vele szemben. Mivel hajnali 1 órakor ébresztették, majd átszállították Vácról Budapestre, a Markó utcai börtönbe, és azóta ott várakozott, teljesen kifáradt a tárgyalás kezdetére. Minden esetben ezt alkalmazzák, és így kell több órás tárgyalásokon résztvennie és koncentrálnia. Felháborítónak tartja a folyamatos fokozott kommandós jelenlétet, amit azzal indokolnak, hogy a szimpatizánsok esetleg kiszabadítják őt. Budaházy György kijelentette, hogy akkor most felszólítja a szimpatizánsokat, hogy vagy szabadítsák őt ki, vagy nyilatkozzanak arról, hogy nem érdekli az ő sorsa az embereket és akkor vessenek véget ennek a felesleges, demonstratív kommandós felhajtásnak.

A hallgatóságot ismét kiküldték a teremből, míg a tanács dönt Gaudi-Nagy Tamás felvetéséről, és a vádlott kifogásairól.

A döntés után a hallgatóság visszament a terembe. A tanács közölte, hogy nem hagyja jóvá a tárgyalás elhalasztásának kérését. Az ügyvéd úr ismételt kérdésére, hogy a tanács tagjai tevékenykedtek-e bíróként a pártállami időkben, azt a választ kapta, hogy a kifogásnak nincs helye.

Gaudi-Nagy Tamás ezután közölte a tanáccsal, hogy ilyen rendőri túlbiztosítás nem teszi lehetővé, hogy nyugodt, pártatlan tárgyalás folyjék le. A körülmények az ’50-es éveket idézik. A tanács elnöke vagy Az átmeneti zárkatávolíttassa el a gépfegyveres rendőröket és a kordonokat az utcából és az épületből vagy különben ilyen körülmények közt nem tudja ellátni a védelmet. A körülmények akkora pszichikai nyomást fejtenek ki a jelenlévőkre és személyesen őrá, mint védőre, hogy nem tudja így ellátni a munkáját. Az ügyvéd megfélemlítve érzi magát ilyen körülmények közt, különösen az előző nap lezajlott Szima Judit elleni tárgyalás után, ahol nemcsak a vádlottnál, hanem Gaudi-Nagy Tamásnál, a védőnél is fizikai rosszullétet okozott a hatalom erőszakban tobzódása. Az ügyvéd úr kérte a tanács elnökét, hogy biztosítsa számára a feltételeket védői munkája ellátásához. A tanácselnök közölte, hogy a tárgyalást a jelenlegi körülmények közt vezeti le, nem változtat a körülményeken.

Gaudi-Nagy Tamás engedélyt kért hogy ezt a rendkívüli helyzetet telefonon ismertesse az Ügyvédi Kamara elnökével, Réti Lászlóval, és tanácsot kérjen tőle, hogy mit tegyen.

A hallgatóságot ismét kiküldték a teremből.

A tárgyalás folytatása után Gaudi-Nagy Tamás közölte, hogy ilyen körülmények közt nem tudja ellátni a védői feladatát és el fogja hagyni a tanácstermet. Az ügyvéd engedélyt kért a terem elhagyására. A tanács elnöke nem adta meg az engedélyt és 200 000 Ft-os rendbírsággal sújtotta az ügyvédet. Gaudi-Nagy Tamás közölte, hogy az ’50-es éveket idéző állapotok közt nem látja el a védelmet. A tanács elnöke ezek után berekesztette az ülést, mivel Budaházy György ragaszkodik a védőügyvédhez, az ő jelenléte nélkül az ülés nem folytatható.

Az abszurd ügyben, az alkotmányos rend erőszakos megdöntésének ügyében indított koncepciós eljárás valamikor a közeljövőben, remélhetőleg egy szebb jövőben folytatódik.

Az MTI beszámolója a tárgyalásról:

Az eljáró tanács kizárását és a per elnapolását kérték

Egy óra elteltével sem kezdődött meg az érdemi tárgyalás Budaházy György egyik büntetőperében pénteken a Fővárosi Ítélőtáblán.

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészületével vádolt Budaházy Györgyöt tucatnyi internetes írása miatt tavaly szeptemberben első fokon felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság.

Az ítélőtábla egyik vezetője pénteken először eligazítást tartott a résztvevőknek az eljárás menetéről, ezt követően azonban Budaházy védője, Gaudi-Nagy Tamás azt kérte a bírótól, hogy beszélhessen védencével.

A tárgyalás közben néhány szimpatizáns Budaházyt ábrázoló plakátot és Árpád-sávos zászlót emelt fel, mire az ítélőtábla egyik vezetője felszólította a hallgatóságot, hogy tartózkodjon mindenfajta politikai véleménynyilvánítástól a bíróság épületében.

A tárgyalás kezdete előtt az V. kerületi Markó utcát és a Szemere utcát a rendőrség kordonokkal zárta le, gyalogosan is csak a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtti járdát lehetett használni. Az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója azt jelentette, hogy a kordonon belül 35 rohamrendőr, a kordonon kívül pedig további 150 egyenruhás várakozott. A tárgyalásra érkezettek közül pár ember fehér pólót viselt, amelyen a "Szabadságot Budaházynak" felirat volt.

Budaházy György védője az eljáró tanács kizárását és a per elnapolását kérte pénteken védence büntetőperében, a Fővárosi Ítélőtáblán. Gaudi-Nagy Tamás közlése szerint Budaházy felesége hivatali visszaélés miatt feljelentette a főügyészségen Lukács Zsuzsannát, az ítélőtábla elnökét.

Mindez az érdemi tárgyalás megkezdése előtt zajlott. Az ítélőtábla egyik vezetője először eligazítást tartott a résztvevőknek az eljárás menetéről, ezt követően azonban Budaházy védője azt kérte a bírótól, hogy beszélhessen védencével.

Gaudi-Nagy Tamás ezután jelentette be, hogy Budaházy Bernadett pénteken feljelentést tett Lukács Zsuzsanna ellen hivatali visszaélés miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen. Arra hivatkozott, hogy az első eljárás során, másfél-két évvel ezelőtt, Budaházy Györgyöt felmentették, Lukács Zsuzsanna azonban Tóth Évára szignálta az ügyet, "aki a pártállami időkben is büntetőbíróként dolgozott, így tudható volt, hogy pártatlan és tisztességes eljárás nem várható el tőle".

Tóth Éva az ítélőtábla bírájaként annak idején az elsőfokú döntést hatályon kívül helyezte és az ügyet visszatette első fokra.

Az ítélőtáblán pénteken folytatódott tárgyaláson Gaudi-Nagy Tamás hivatkozott Budaházy édesanyjára is, akinek az állítása szerint a Fővárosi Bíróságon ítélkező bíró azt mondta neki: bárki tárgyalta volna az ügyet, mindenképpen elmarasztaló ítélet születik. Az ügyvéd ezután megkérdezte az eljáró tanács három tagját, hogy 1990 előtt is a bírói szervezetben tevékenykedtek-e.

Budaházy György is a tárgyalás elnapolását kérte. Azt mondta, hogy előzetes fogva tartása során vegzálják, hajnalban rendszeresen felkeltik, ezért nincs olyan állapotban, hogy több órás tárgyaláson részt vegyen.

Korábban írtuk:Félbeszakadt Budaházy György pere – írja az MTI

Az ítélőtábla egyik vezetője először eligazítást tartott a résztvevőknek az eljárás menetéről, ezt követően azonban Budaházy védője azt kérte a bírótól, hogy beszélhessen védencével.

Budaházy György védője elhagyta a tárgyalás helyszínét; Gaudi-Nagy Tamás arra hivatkozott, hogy "ilyen körülmények között nem tudja ellátni a feladatát".

"A párthadsereggé züllesztett rendőrség ne szállja meg a bíróság épületét" – mondta Gaudi-Nagy Tamás, aki a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeként indul az országgyűlési választáson.

A bíróság, miután nem tudta folytatni a tárgyalást, berekesztette azt.

10:00 Toroczkai László is a helyszínen van, de csak úgy engedik be a tárgyalóterembe, ha a már benn tartózkodók közül valaki átadja belépőkártyáját és tulajdonképpen helyet cserélnek. Ugyanilyen módszerrel próbál bejutni az EP-képviselő Morvai Krisztina is.

9:50 Egy órás csúszással kezdődik Budaházy György tárgyalása, amelyen alkotmányos rend erőszakos megdöntésével vádolják a hazafit. A Markó utcai épületbe és környékére több száz rendőrt vezényelt a köztársaság. A helyszínen tartózkodókat megkérték, hogy ne viseljenek semmilyen olyan öltözéket, kiegészítőt, amely politikai hovatartozásról árulkodna.

Korábban írtuk:

Legyünk ott pénteken Budaházy Gyuri tárgyalásán!

Bevezetőként Berni elmondta, hogy férjét 2009. 06. 14-én vitték (mondhatnánk, rabolták) el és azóta semmi bizonyíték nincs ellene, még a „hős” Benkő „úr” is bevallotta, hogy nem ismeri Gyurit. Egyértelmű, hogy koncepciós eljárás áldozata lett Budaházy György. Példátlan módon a sajtó hozzájárul ehhez, mert elfogása után azonnal terroristának kiáltották ki. Őt nem illeti meg az ártatlanság vélelme, nem válaszolhat az ellene felhozott rágalmakra (míg például a Kozma gyilkosok nyilatkozhatnak). Mindenképpen félre akarják állítani Gyurit. A holnapi koncepciós perben már született döntés 2008. januárjában, de ez nem tetszett a hatalomnak, ezért visszadobták az ügyet, majd 2009. szeptember 16-án egy év börtönt és három év felfüggesztettet kapott.

„Amikor még egyszer visszadobták a 13 írás ügyét (itt valószínűleg Gyuri rendszerellenes írásaira gondolta az édesanyja), akkor megkértem Kalina Józsefet, hogy adjon lehetőséget neki, hogy beszélgessenek. A lehetőséget megkaptam, és a bíró elmondta, hogy bárki kapta volna az ügyet, mindenképpen ez az ítélet született volna meg.” – mondta el Budaházy György édesanyja.

Most vették elő a szovjet emlékmű rongálásával kapcsolatos ügyet is, amiben pénzbüntetésre ítélték Budaházyt, de fellebbeztek, hogy börtönbüntetést kapjon. Sajnos borítékolható, hogy helyben hagyják a másodszori első fokot. Budaházy felesége elmondta azt is, hogy elmegy a központi nyomozó főügyészségre, feljelentést tesz a bírónő ellen, aki összehozta a koncepciós pert. "Gyuri elmondta, hogy ő soha nem lesz öngyilkos és soha nem fog aláírni semmit. Tehát ha ne adj’ Isten ilyesmi történik vele, akkor tudja mindenki, hogy azt nem ő tette. De ismerve az ’50-es évek szokásait, már semmi sem kizárható. A jelenlegi hatalom mindent megtesz annak érdekében, hogy Budaházy Györgyöt teljesen félreállítsák, hogy ne vehessen részt a közéletben és semmilyen politikai tevékenységet ne végezhessen." – folytatta Budaházy Berni.

A sajtótájékoztató után Budaházy Berni a nyomozóügyészségen feljelentést tett az a bírónő ellen, aki tevékenyen hozzájárult ahhoz, hogy koncepciós eljárás induljon Budaházy ellen.

A feljelentés

Budaházy György tárgyalása Budapest, 2010. április 9.

Gaudi-Nagy Tamás 1 nyilatkozat Budaházy Gy tárgyalás 2010 ápr 9 NJA

http://www.youtube.com/watch?v=lqyotnYB7c0

Gaudi-Nagy Tamás 2 nyilatkozat Budaházy Gy tárgyalás 2010 ápr 9 NJA

http://www.youtube.com/watch?v=JWB7TFv5psM

Korábban írtuk:

Alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete a vád a perben, ami fellebbezés miatt pénteken folytatódik. Ebben az ügyben legutóbb a felmentés után 1 év, 3 évre felfüggesztve lett az ítélet.

Meghívó sajtótájékoztatóra

"Budaházy Gyuri édesanyja, Haraszti Mária április 8-án csütörtökön délelőtt 11 órakor a Nemzeti Kávéházban (Budapest, V. ker., Semmelweis 1-3.)

várja az érdeklődőket és a sajtó munkatársait, hogy ilyen módon is tudassa a fiával szembeni koncepciós eljárások elleni tiltakozását, és a bíróságok politikai irányítottságával kapcsolatos megdöbbentő személyes tapasztalatát a nyilvánossággal.

Az eseményen, Budaházyné Trencsányi Bernadett is részt vesz.

Budaházy másodfokú tárgyalása pénteken, április 9-én lesz, alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete ügyében Budaházy György ellen első fokon már született egy felmentő ítélet. A hatalom azonban mindenképp elmarasztalást akar kicsikarni, ezért másodfokon visszautalták új eljárásra az ügyet. A hazafit írásai, internetes hírportálokon és nyomtatott sajtóban megjelent felhívásai alapján vádolták meg „alkotmányos rend erőszakos megdöntésének kísérlete” vádjával. Példátlan maga a vád, és az egész eljárás, ahogy a már egyszer megszületett felmentő ítéletet megsemmisítik, ezért döntött a Köztársaság bírósága: bűnös, 1 év, 3 évre felfüggesztve. Szinte borítékolható volt az ítélet, a felmentés utáni visszautalásból következtetve. Budaházy Györgyöt el kellett ítélni, túl veszélyes volt a hatalomnak.

Ezúton kérjük a média munkatársait, hogy számoljanak be a sajtótájékoztatón elhangzottakról, mert Budaházy édesanyja megdöbbentő dolgokról fog mesélni, amik bizonyítják, hogy fia ellen koncepciós eljárásokat folytatnak. Ne csak a Budaházyt negatívan feltüntető híreknek adjanak teret, hanem "a hallgattassék meg a másik fél" elve alapján, a Budaházy-család érveit is."

Akár elérik a tárgyalás nyilvánosságának korlátozását, akár nem, legyünk ott minél többen Gyuri mellett, vagy rosszabb esetben Gyuri közelében. A hazafit július 17-e óta tartják koholt vádak alapján börtönben bármi indoklás, bizonyíték nélkül.

Fegyelmi eljárás indítása, alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete, terrorizmus vádja minden bizonyíték, vagy indoklás nélkül. Koholt vádak és koncepciós eljárások sorozatának vagyunk tanúi „igazságszolgáltatás” jogcímén.

Igazságot Magyarországnak! Szabadságot a politikai foglyoknak!

(Szent Korona Rádió)

További képek: