A+ | A- | Alap
2018. április 20.  
Advertisement
Kezdőlap
Információk
Kapcsolat
Weblaptérkép
Jogvédő Hírek
Tárgyalási Napló
Nemzeti Vagyonvédelmi Munkacsoport
A Magyar Gárda ügyei
Tanúkat keresünk!
2006. szeptemberi és októberi tüntetések és megtorlások
2007 őszi tüntetések
A Lelkiismeret'88 Csoport ügyei
Történelmi Igazságtétel:
- A Szabadság téri szovjet emlékmű eltávolítása
- Képíró Sándor Csendőr ügye
- Kristóf László jogi rehabilitációja
Budaházy György ügyei
Választás 2006
A váci nemzeti könyvespavilon ügyirata
Képes Krónika ügy
Kisebbségi Jogvédő Intézet
Próbaperek a délvidéki magyarok állampolgárságáért
Kvassay hídi ügy
Az egri Markoth Ferenc kórház ügye
2008. április 11-i tüntetések
Videók és Képek

Iratkozzon fel heti hírlevelünkre!
Kártérítést kapott Budaházy György a gyurcsányi pártrendőrség jogsértése miatt PDF Nyomtatás E-mail
2011. augusztus 31.

Most fizette ki a rendőrség azt a közel nyolcszázezer forintot, amelyet Budaházy György a gyurcsányi pártrendőrség jogsértése miatt kártérítésként kapott.

A Fővárosi Ítélőtábla idén nyáron hozott jogerős ítéletével kötelezte a Készenléti Rendőrséget és a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) a már több, mint két éve előzetes letartóztatásban tartott Budaházy György javára.

Budaházyt 2008. április 11-én, a Clark Ádám téri demonstráció során jogellenesen fogták el, bilincselték meg és állították elő, majd tartották fogva több órán át. Három társa pedig hatszáz-hatszáz, illetve négyszázötvenezer forint összegű kártérítést kapott a hasonló jogsérelmek miatt. A BRFK és a Készenléti Rendőrség magánlevélben köteles elnézést kérni Budaházyéktól. A felperesek jogi képviseletét Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője és országgyűlési képviselő látta el. Az ügyben indult koncepciós jellegű és felmentéssel végződött szabálysértési eljárásban is ő védte Budaházyt.

Ez már Budaházy negyedik rács mögül elért jogerős pernyertessége, ebből hármat a rendőrség ellen nyert meg az elmúlt években kifejtett politikai tevékenysége miatti meghurcolásokkal összefüggésben.

A budapesti Clark Ádám téren 2008. április 11-én Polgár Tamás (Tomcat) által a Broadway jegyirodában történt magyarellenes incidens miatt szervezett tüntetéssorozat újabb állomására gyülekező több száz személyt (köztük Budaházy Györgyöt és három felperes társát) kerített körbe a rendőrség és 52 személyt állított elő egy meg nem kezdett tüntetés helyszínén. A helyszín elhagyására vonatkozó rendőri felszólítás nem volt egyértelmű és a megadott idő alatt teljesíthető. Az igazoltatást követően megbilincselték és előállították őket: átlagosan 6-8 órás fogva tartás után hajnalban engedték csak szabadon őket. Mindegyikükkel szemben szabálysértési eljárást kezdeményeztek jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértése miatt és szabálysértési bírsággal sújtották őket. Azonban a bíróság megszüntette a jogszerűtlenül előállított személyekkel szemben indult szabálysértési eljárások többségét, így Budaházyékét is. A bíróság kimondta: a rendőrgyűrűből szabadulni nem tudó emberek megbilincselésére semmilyen jogalapja nem volt a hatóságnak. Csak Morvai Krisztina határozott jogvédő fellépése akadályozta meg azt, hogy minden körbezárt tiltakozó előállítására sor kerüljön.

Ezen a napon összesen 59 ember előállítására került sor, Budapest fogdái - mint a Gyurcsány-Bajnai éra alatt rendszeresen - aznap este megteltek politikai foglyokkal.

A Fővárosi Bíróság idén januárban hozott elsőfokú ítéletével megállapította a személyhez fűződő jogok megsértését a rendőri akció miatt, de csak az elfogásokat végrehajtó Készenléti Rendőrséget kötelezte kártérítésre, a BRFK-t mentesítette a kárfelelősség alól, mondván csak az elfogó rendőri szerv által "hozott anyagból” dolgozott, így gondosan járt el. Az Ítélőtábla ezzel szemben a felperesek fellebbezése nyomán az előállításokat foganatosító BRFK-t is kártérítésre kötelezte jogellenes fogva tartás miatt. A jogerős ítélet kimondta azt is, hogy a bilincseléssel a Készenléti Rendőrség az emberi méltóságukban is megsértette a felpereseket. Az ügy elsőfokú előzménye itt olvasható.

Az ügyben jogsértést állapított meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése, valamint a Független Rendészeti Panasztestület állásfoglalása is. Az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának a 2002 és 2010 között és különösen 2006 őszén az állam részéről a politikai szabadságjogokkal összefüggésben elkövetett jogsértéseket vizsgáló albizottság által elfogadott, Gaudi-Nagy Tamás által elkészített részjelentés 2.9 pontja a kiemelkedően jogsértő ügyek között tárgyalja az esetet.

A mostani jogerős ítélet teljes mértékben visszaigazolja a Nemzeti Jogvédő Alapítvány 2008. április 15-én kelt értékelését erről a jogsértésről.

A tömeggel együtt körbezárt, megbilincselt és előállított, majd 6 órán át fogva tartott Budaházy György a jogsértő rendőri intézkedések miatt panasszal élt a rendőrségnél, amelyet elutasítottak, azonban az emiatt indult közigazgatási pert végül jogerősen megnyerte.

Budaházy György több mint két éve, 2009. június 17-e óta van előzetes letartóztatásban, a Hunnia Mozgalom tagjai elleni koncepciós jellegű büntetőeljárás miatt elfogadható indok nélkül politikai fogolyként. A fogva tartás nemcsak a védekezéshez fűződő jogát és ezáltal a tisztességes eljárást sérti, de még egészségi állapota is romlik az elégtelen ellátás miatt. Nemrég utasították el jogerősen szabadlábra helyezési kérelmét tarthatatlan érvekkel. Tizenhat vádlott-társa közül Szász Endrét pedig szintén több mint két éve tartják előzetesben megalapozatlanul. A kétéves évforduló miatt több akcióra és megmozdulásra került sor, ezek felvételei az alábbiakban láthatóak:

Mozduljon meg Magyarország Budaházyékért!

 

 
< Előző   Következő >
buy generic bactrimn online http://infopillsrx.com/buy-generic-bactrim-cheap.html
metronidazole cost at http://bestpillsforsale.com
buy ivermectin
buy wellbutrin online

Nemzeti Jogvédő Alapítvány © 2010. - Legfrisebb jogvédő hírek, magyar nemzeti jogvédelem