A Ma reggel vendége Zétényi Zsolt

október. 31. 2013. 21:21 Nemzeti Jogvédő Hírek

Hová költözzön a szovjet emlékmű?

A Ma reggel vendége Zétényi Zsolt

a Százak Tanácsa tagja, ügyvéd

http://videotar.mtv.hu/Videok/2013/10/31/08/Hova_koltozzon_a_szovjet_emlekmu_.aspx

§§§§§§§§§§§§§§§

Elmozdítható-e a szovjet emlékmű?

Magyar Nemzet

2013. október 30., szerda 06:00

A tekintélyes közéleti szereplőkből és kormányzati tisztségviselőkből álló Százak Tanácsa szerint a keleti nyitás politikájához igazodóan, az oroszok érzékenységének tiszteletben tartásával is lenne lehetőség a Szabadság téri szovjet katonai emlékmű eltávolítására. A Külügyminisztérium azonban – éppen az orosz fél érzékenységére hivatkozva – továbbra is elzárkózik az ötlettől, noha a tanács olyan javaslattal állt elő, amely egy új, Oroszországhoz méltó emlékmű felállítását szorgalmazza a jelenlegi önkényuralmi obeliszk helyett, más helyszínen.

Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!

Magyarországra az alávetettség bélyegét nyomja, hogy fővárosunk hatalmi központjában, a Szent Korona és az 1919-es vörösterror áldozatai emlékműve helyén lévő Nagy Imre-szobor meghosszabbított szakrális vonalán állhat a mai napig a Szabadság téri szovjet katonai emlékmű – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Zétényi Zsolt ügyvéd, a Százak Tanácsának tagja. Úgy vélte, itt lenne az ideje, hogy a magyar kormányzat tárgyalásokat kezdeményezzen Oroszországgal az önkényuralmi obeliszk eltávolításáról és egy új, az orosz kulturális hagyományoknak megfelelő, Oroszországhoz méltó emlékmű más helyszínen való fölállításáról. Zétényi hangsúlyozta: a szovjet obeliszknek semmilyen művészeti értéke nincs, és egy nem létező birodalom önkényuralmi mementója. A magyarság szemszögéből az obeliszknek semmi keresnivalója a Szabadság téren; éppen azon a helyen, ahol a XIX. század végéig a szabadságharcosok börtöneként és siralomházaként szolgáló Újépület állt. Zétényi Zsolt emlékeztetett: a kiegyezés óta tervben volt, hogy ezen a helyszínen egy, a magyar szabadságot és függetlenséget jelképező emlékművet emeljenek, ehelyett éppen Magyarország alávetettségének emlékműve állhat itt évtizedek óta.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet, hogy a tekintélyes közéleti szereplőkből, tudósokból, művészekből, sportolókból és kormányzati tisztségviselőkből (például Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár) álló Százak Tanácsa áprilisban levélben fordult Kövér László házelnökhöz, kérve a közbenjárását a szovjet obeliszk eltávolításához, és hogy annak helyén a függetlenségi harcaink emlékét megörökítő nemzeti emlékhely jöhessen létre. A lap úgy tudja, a házelnök kedvezően reagált a javaslatra, ám a jövő évi választásokig ő sem lát esélyt érdemi előrelépésre az ügyben.

Zétényi Zsolt kiemelte: az 1995-ben Moszkvában aláírt magyar–orosz hadisíregyezmény alapján – fontos állami érdekre hivatkozva – a magyar kormány egyoldalú nyilatkozattal is kezdeményezhetné az áthelyezést, s ha attól számítva két éven belül nem sikerülne megegyezni az oroszokkal, akkor a megállapodásban foglaltak szerint egyoldalúan is elbonthatná az obeliszket. – Azonban az lenne a legjobb, ha tárgyalásos úton, közös megegyezéssel találna megoldást a helyzetre a két ország – tette hozzá az ügyvéd.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke a lap megkeresésére azt válaszolta: „Magyarország nemzeti érdekeire és a kérdésben tanúsított orosz érzékenységre való tekintettel a Szabadság téri emlékmű áthelyezésének kérdése jelen pillanatban nem szerepel a kétoldalú párbeszéd napirendjén.” Emlékeztetett: Oroszország hagyományosan nagy figyelmet fordít a külföldön felállított második világháborús szovjet katonai emlékművek helyzetére, és felettébb érzékenyen reagál a törekvésekre, amelyek azok áthelyezését, illetve átalakítását célozzák. A szóvivő hangsúlyozta: a kormány által meghirdetett keleti nyitás politikájának kiemelt célországa Oroszország, amely hazánk első számú unión kívüli kereskedelmi partnere, folyamatos energiaellátásunk megkerülhetetlen tényezője, ezért az emlékmű egyoldalú elmozdítása beláthatatlan következményeket vonna maga után a kétoldalú kapcsolatainkban. – Közvetlen hatással lenne gazdasági, befektetési kapcsolatainkra, a hazánkba irányuló energiaszállítás feltételeire, másrészt veszélybe sodorná a második világháborúban orosz területen elesett katonáink komoly diplomáciai erőfeszítésekkel létesített hadisírjait – közölte Kaleta Gábor.

Pilhál Tamás

http://mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/elmozdithato-e-a-szovjet-emlekmu-1192711