Elmarasztalta az ORTT a Klubrádiót

január. 20. 2006. 2:02 Nemzeti Jogvédő Hírek

Az ORTT Panaszbizottságának a héten hozott – nem jogerős – döntése megállapította, hogy a Klubrádió megszegte a médiatörvényt.

A Nemzeti Jogvédő Alapítvány üdvözli az ORTT Panaszbizottságának – egyelőre nem jogerős – döntését, amely megállapította, hogy a Klubrádió megszegte a kiegyensúlyozott tájékoztatás médiatörvényben foglalt kritériumait, amikor sem M. Szabó Imre újságírónak, sem védőügyvédjének, dr. Futó Barnabásnak nem adott lehetőséget álláspontjuk megjelenítésére egy személyüket érintő ügyben.

Ismeretes, hogy a Fejér Megyei Bíróság M. Szabó Imrét nemrég jogerősen felmentette a rágalmazás vádja alól. A büntetőeljárást dr. Cserni János, a Fővárosi Bíróság bírája kezdeményezte, és indítványozta, hogy M. Szabó Imrével szemben a bíróság rágalmazás miatt szabadságvesztést szabjon ki, pusztán azért, mert a Hír Televízió egyik műsorában az újságíró karakterisztikus véleményének adott hangot. A jogerős ítélet szerint rágalmazás tényállásának megvalósulása M. Szabó Imre véleményének hangoztatásával szóba sem jöhetett.
 
A Klubrádiónak a témával foglalkozó, és a jogerős felmentő ítélet meghozatalát követően sugárzott, 2005. december 7-i "Kontra" című műsora kizárólag a teljes egészében pervesztes dr. Cserni Jánosnak, illetve az őt támogatásáról biztosító bíró kollégájának adott lehetőséget álláspontja kifejtésére. A Panaszbizottság kötelezte a rádiót, hogy biztosítson megszólalási lehetőséget a felmentett újságírónak és védőjének. M. Szabó Imre ORTT előtti jogi képviseletét szintén a Nemzeti Jogvédő Alapítvány egyik partnerügyvédje látja el, csakúgy, mint korábban, a magánvádas eljárás során.

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd – kuratóriumi ügyvezető
Nemzeti Jogvédő Alapítvány