Felmentette a bíróság Budaházy Györgyöt..

október. 9. 2013. 19:19 Nemzeti Jogvédő Hírek

Felmentette a bíróság Budaházy Györgyöt a hivatalos személy elleni erőszak vádja alól

2013. október 9.

 A Pesti Központi Kerületi Bíróság tegnap bűncselekmény hiányában felmentette a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja, dr. Gyurta Tibor Roland ügyvéd által védett Budaházy Györgyöt az ellene a 2009. március 15. napján a Március 15-e téren és az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél történtek okán hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt emelt vád alól.

Az ügy első fokon mintegy 4 és fél év után zárult le, amelynek alapja az volt, hogy Budaházy György Demszky Gábor akkori főpolgármester beszéde után a rendezvény végén elindult kifelé, amikor egy rendőri csoport odasietett hozzá, körbevették és mindenféle kommunikáció nélkül durván megragadták és elkezdték kirángatni a helyszínről.

A vád szerint ezalatt – az elvezetésnek egyáltalán nem mondható – a rendőri eljárás alatt egy alkalommal hátrafejelt a mögötte haladó rendőrnő felé, majd kicsit később egy alkalommal hátra is rúgott felé.

Budaházy György a rendőröktől folyamatosan kérdezte, hogy miért intézkednek vele szemben, de választ nem kapott, csak erőteljes lökdösést, durva kézcsavarást, rángatást. Az Erzsébet-híd pilléréhez érve az erős és sérüléseket okozó rendőri intézkedések következtében a fájdalmas fogásból kiszabadulni akarva a falra fellépett és hátratolta magát, amelyet követően a rendőrök Budaházy György lábát kisöpörték és földre vitték, majd bevitték a Gyorskocsi utcai rendőrségi objektumba.

 Az elhúzódó eljárás során a bíróság sok tanút hallgatott meg és több videofelvételt is megtekintett, amelynek eredményeképpen megállapította, hogy a Budaházy Györggyel szembeni rendőri intézkedések nem voltak jogszerűek, mert vele semmilyen formában nem kommunikáltak, továbbá azok nagymértékben szakszerűtlenek voltak, amelynek következtében a rendőrségi törvényben meghatározott, a rendőri intézkedés kötelező zsinórmértékéül szolgáló szükségesség és arányosság követelménye sérült. A bíróság megállapította azt is, hogy a rendőri intézkedésnek a mai napig nem volt igazolt törvényes oka, önmagában pedig azért elfogni és előállítani, mert ő Budaházy György, nem lehet.       

A bíróság rögzítette továbbá azt is, hogy nagyszámú rendőrtanú vallomásai erősen ellentmondásosak voltak, különösen az érintett rendőrnőé, aki közvetlenül az eseménykor nem értékelte szándékos erőszakos magatartásnak Budaházy György magatartását, azt csak később, az ügyészségi meghallgatásán tekintett bűncselekménynek, többek között a videofelvétel megtekintésének hatására, amely videofelvétel egyébként nem támasztotta alá a bűncselekmény elkövetését.

 Az indok nélküli elfogással, előállítással és fogvatartással, valamint az intézkedéskori rendőri közlés hiányának jogsértő voltával kapcsolatban Szolgálatunk már számtalanszor felemelte a szavát, így a közelmúltban szintén Budaházy György 2008. október 23-ai előállatása kapcsán. 

Az ítélet az ügyész fellebbezése folytán még nem jogerős, azonban Szolgálatunk bízik benne, hogy az ilyen és hasonló jogszerűtlen rendőri intézkedések nem szolgálhatnak most már büntetőeljárás alapjául, illetve annak áldozatai mielőbb megkapják elégtételüket mind erkölcsi, mind anyagi síkon, amely mellett a felelősségre vonás sem maradhat el.