Gaudi-Nagy Tamás: Számon kell kérni Szerbián a kötelezettségeit

március. 3. 2013. 13:13 Nemzeti Jogvédő Hírek

Gaudi-Nagy Tamás: Számon kell kérni Szerbián a kötelezettségeit

Forrás: MTI | 2013. március 01. péntek 15:17 |

A temerini tényfeltáró út tapasztalatait meg fogják osztani az EU bővítési biztosával és az Európa Tanács emberjogi főbiztosával – mondta a jobbikos képviselő.

Szerbián számon kell kérni emberi és kisebbségi jogi kötelezettségeit. El kell érni, hogy ne csak passzívan tudomásul vegye a nemzetiségek közötti incidenseket, hanem aktívan lépjen fel ellenük az európai uniós tagságra pályázó ország – jelentette ki Gaudi-Nagy Tamás jobbikos parlamenti képviselő az MTI-nek nyilatkozva pénteken, miután egy képviselőtársával tényfeltáró úton járt a vajdasági Temerinben.

A képviselő beszámolt arról, hogy lakossági fórumot tartottak Temerinben általában a magyarellenes atrocitásokkal és konkrétan azzal az esettel kapcsolatban, amelyben hét magyar fiatalt gyanúsítanak etnikai alapú bűncselekménnyel.

(Tavaly október 22. óta börtönben van hét adai, óbecsei és temerini magyar, akiket azzal vádolnak, hogy előző nap egy kávézóba betérve náci köszöntéssel üdvözölték egymást, majd az ott-tartózkodókkal dulakodtak, nemzeti alapon sértegették őket, ezt követően a szórakozóhely előtt rátámadtak két temerini fiatalra, majd fizikailag bántalmazták őket, könnyebb testi sérüléseket okoztak nekik.)

A részt vevő lakosok elmondták, hogy a szerb hatóságok szerintük kettős mércével mérnek ezekben az ügyekben, céljuk a magyarok megfélemlítése, sok esetben – tisztességtelenül – akkor is a magyarok ellen indul eljárás, amikor ők a sértettek. A képviselők találkoztak a fiatalokat védő ügyvédek egy részével, és azok megerősítették, hogy az őrizetben tartott hét magyar fiatal elleni vádirat törvénysértő. Gaudi-Nagy Tamás elmondta: ebben a konkrét ügyben azt várják, hogy az eljárás törvényes keretek között folyik tovább, és mielőbb megszüntetik a magyar fiatalok indokolatlan őrizetben tartását.

A szülők arról is beszámoltak – mondta -, hogy a rendőrség házkutatást tartott a magyar fiatalok otthonában, és régi magyar térképeket, könyveket, magyarságjelképeket foglalt le tőlük.
E tárgyaknak semmi közük nincs a szóban forgó bűncselekményekhez. Ez az akció is azt bizonyítja, hogy magyarellenes hangulatkeltés zajlik ott. A szerb hatóságok azt a látszatot igyekeznek kelteni, mintha Temerinben valamilyen felforgató magyar szervezet etnikai ellentéteket akarna szítani – szögezte le a képviselő.

Ennek a tényfeltáró útnak a tapasztalatait meg fogják osztani az Európai Unió bővítési biztosával és az Európa Tanács emberjogi főbiztosával – tette hozzá.

Baráth Zsolt jobbikos képviselő az MTI-nek nyilatkozva ehhez hozzátette: céljukat elérték az úttal, de az ügy nincs lezárva, a parlamentben interpellálni fogja a Külügyminisztériumot arról, hogy milyen lehetőségei vannak a helyzet rendezésére a szerb társminisztériummal a magyar kisebbség érdekében.

http://www.hirado.hu/Hirek/2013/03/01/14/Gaudi_Nagy_Tamas_Szamon_kell_kerni_Szerbian_a_kotelezettsegeit.aspx

Gaudi-Nagy Tamás és Baráth Zsolt Temerinben: számon kell kérni Szerbián kisebbségi jogi kötelezettségeit

A radikális képviselők kiállnak az előzetes letartóztatásban lévő hét temerini fiatal mellett (videókkal)