HA MAGYAR – BÛNÖS!

július. 12. 2006. 2:02 Nemzeti Jogvédő Hírek

A Magyar Polgári Szövetség elszörnyedve vette tudomásul, hogy a szerbiai legfelsõbb bíróság elutasította az öt temerini magyar fiú kérelmét az ügyük újratárgyalása kapcsán. Valakik nem szeretnék, ha tiszta víz kerülne a pohárba. Kocsmai verekedésért még senki sem kapott ekkora büntetést (összesen 61 év), hiszen a kiszabott évek száma is felér a gyilkossági kísérlettel – amely vád alapján a fiúkat is elítélték. Szerbia újból elégtelenre vizsgázott!

Olli Rehn, az EU bõvítési biztosa Belgrádban kijelentette, hogy Ratko Mladiæ tábornok kiadatása továbbra is a stabilizációs és társulási megállapodásról szóló tárgyalások folytatásának elõfeltétele. Vajon miért nem szabják elõfeltételnek, az emberi jogok betartását, a bíróságok elõtti egyenlõ bánásmód biztosítását? Hogyan lehetséges, hogy amiért a szerb polgár mindössze szóbeli dorgálást kap, azért a magyar embert hosszú rabságra ítélik?

Kitartunk amellett, hogy méltányos, és becsületes tárgyalást harcoljunk ki a temerini fiúk számára. Meggyõzõdésünk, hogy szégyenletes, és botrányos ítélet született a számukra. Nem zárhatjuk ki azt sem, hogy a magyarság elleni nemzeti gyûlölet is jelentõs befolyással bírt az eljárás folyamán. Ugyanakkor elítéljük egyes vajdasági magyar pártok viselkedését, amelyek az események, és a tények teljes ismerete nélkül már a gyanúsítottak elõállításának elsõ napján, példás büntetést kértek nemzettársaikra. Láthatóvá vált, hogy hova vezet a többségi nemzetnek megfelelni vágyó politizálás.

Mivel Szerbiában már minden jogi lehetõséget kiaknáztunk, kérdéseinkre a választ ezen túl a strasbourgi bíróságtól várjuk. A fiúk, és a magunk nevében is köszönjük a Magyarok Világszövetsége, és a Nemzeti Jogvédõ Alapítvány kitartását, hathatós és pótolhatatlan segítségét.

Rácz Szabó László

A délvidéki MPSZ elnöke