IGAZSÁGTÉTEL 8 ÉV UTÁN

február. 4. 2015. 14:14 Nemzeti Jogvédő Hírek

8 év után győzött egy 2006-os tüntető a rendőrterror miatti igazságtételi harcban

A Fővárosi Ítélőtábla 2015. január 30-án hozott jogerős ítéletével az elsőfokú ítéletet megváltoztatva 200 ezer forint és kamatai összegű kártérítést ítélt meg a dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője által képviselt Bognár Tibornak, az ’56-os sortűz egyik túlélőjének. A jogsértettet több mint 8 éve, 2006. október 23-án délelőtt a budapesti Nádor utcában a Kossuth térre megemlékezni igyekvő honfitársaival együtt Gyurcsány rendőrsége közel egy órán át körbezárta, lökdöste, majd a tömeggel együtt a gyülekezés békés jellege ellenére erőszakkal feloszlatta és ezáltal megakadályozta részvételét az 1956-os szabadságharcra történő megemlékezésen. Egyező mértékű kártérítést kapott egyik pertársa is.
Ezzel a Nádor utcai oszlatás miatti jogerősen nyert kártérítési perek száma kettőre emelkedett.

A bírósági tárgyalásról korabeli rendőrségi felvételeket is tartalmazó videós tudósítást Almási Lajos készítette: https://www.youtube.com/watch?v=KhMSiZVSCLo
A gyurcsányi rendőrterror részeként végrehajtott akciót a Kúria 2011-ben felülvizsgálati ítéletével jogellenesnek nyilvánította.
Ennek ellenére a Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletével a keresetet teljes körűen elutasította mondván a rendőrség nem követett el jogsértést. Ez nem egyedi eset, nemrég idén januárban egy másik tüntető, illetve Papp Lajos sebészprofesszor pereiben sem ítéltek meg elsőfokon kártérítést.
Ebben a perben is a körömszakadtukig védték a rendőri szervek a nyilvánvalóan jogellenes "intézkedést" és mentegették Gergényi és társai rendőrterrorjának végrehajtóit, a fellebbezési tárgyaláson a rendőrség képviselői már nem jelentek meg.
Különös egybeesés, hogy három nappal ezen bírósági döntés előtt a Közhatalom Jogsértettjei Egyesület elnöke, Gőbl György feljelentése alapján Pesti Központi Kerületi Bíróság 2015. január 27-én hozott jogerős ítéletében Bácsik Sándor rendőr őrnagyot, a Nádor utcai oszlatás parancsnokát hamis tanúzás bűntette miatt 111 ezer forint pénzbüntetésre ítélte. Emlékezetes, hogy azt vallotta az elítélt rendőr korábban, hogy a tüntetők békétlenek voltak, kordont ráztak, ezért kellett oszlatni. A rendőrségtől kiharcolt felvételek ezt cáfolták. Köszönet ezért az igazságtétel iránt elkötelezett jogsértetteknek.
A mostani jogerős ítélet világos utat mutat: a 2006 október 23-án hajnalban a Kossuth téren és délelőtt a Nádor utcában rendőri oszlatás és körbezárás elszenvedőinek kártérítés jár, hasonlóan a 2009. július 4-i jogellenes oszlatás jogsértettjeihez.
A 2002-2010 közötti jogsértések időszakából több száz jogsértetti kárigény még mindig rendezetlen, egy részük 2006 október 23-i eredetű: a hajnali Kossuth téri és a délelőtti Nádor utcai jogellenes oszlatások áldozataié. Más részük pedig a Bajtársiasság napján, 2009. július 4-én jogellenesen meghurcolt gárdistáké, hazafiaké. Utóbbiak közül közel több mint százan perelnek jóvátételért.
Még mindig nem késő tisztességes egyezséget ajánlani a jogsértetteknek.
Ezt kívánná a jog és a tisztesség! Ennek hiányában végig visszük az eljárásokat.
Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz,hu) ügyvezetője
www.gaudinagytamas.hu