Ítélet várható a 2006. őszi tömegoszlatási-per következő tárgyalásán Fővárosi Bíróságon

április. 21. 2009. 19:19 Nemzeti Jogvédő Hírek

NJSZ hír, 2009. április 21. www.nja.hu Nemzeti Jogvédő Szolgálat

Grespik László ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja 2006. november 7-én, több mint 200 tüntető képviseletében keresetett nyújtott a BRFK ellen annak érdekében, hogy a 2006. október 23-án tartott budapesti tüntetések feloszlatásának jogellenességét állapítsa meg a bíróság.

A per történelmi jelentőséggel bír, mivel 1956 óta ilyen jelentős érdeksérelmet okozó, durva és nagy tömeget érintő rendőrségi fellépésre Magyarországon nem került sor.

Az ügy különös jogi és politikai jelentőségét az adja, hogy a politikai véleményüket tüntetés útján kifejtő, békés tüntetőket korra, nemre, védekezésre képtelen állapotra tekintet nélkül bántalmaztak tömegesen.

A soron következő tárgyalásra 2009. április 27-én 9.30 órai kezdettel kerül sor a Fővárosi Bíróságon,  a Markó u. 27. alatti az I. emelet 22. tárgyalóban.

A jogellenes feloszlatással érintett tüntetési helyszínek hat részben megjelölésre a hajnalban a Kossuth téren történtektől egészen délutánig az Astorián történtekig. Helyszínenként legalább egy érintett személyt meg kellett jelölni felperesek közül. A korábbi tárgyalásokon már megtekintésre kerültek az aznapi eseményekről készített felvételek.
A felperesi jogi képviselő Grespik László már eljárás korai szakaszában indítványozta a rendőri vezetők meghallgatását, akik közül eddig Lapid Lajost tanúként hallgatta meg a bíróság.
A tárgyaláson a bizonyítási eljárás befejezése esetén ítélet várható, ezért minden érintettre és érdeklődőre számítunk a tárgyaláson.