Kártérítés és elégtétel Budaházy Györgynek 2008. október 23-áért

szeptember. 23. 2013. 22:22 Nemzeti Jogvédő Hírek

A BRFK-t 500.000,- Ft, a Készenléti Rendőrséget 300.000,- Ft kártérítés és késedelmi kamata, valamint a perköltségek megfizetésére kötelezte 2013. szeptember 20-án a Fővárosi Törvényszék első fokon a Nemzeti Jogvédő Szolgálat elnökségi tagja, dr. Gyurta Tibor Roland ügyvéd által képviselt Budaházy György számára.

Budaházy György 2008. október 23. napján a Budapest, XIII. Kerület Teve utcai 4-6. szám alatti rendőrségi épülettel szemben lévő területen a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom rendezvényén vett részt. A rendezvény befejezésekor az ott résztvevőkkel együtt elindult a Budapest, V. Kerület Astoriához a Magyarok Világszövetsége rendezvényére. A Budapest, V. Kerület Markó utcában, a Bihari utca és a Bajcsy-Zsilinszky utca közötti szakaszon a rendőrség lezárta az elvonulási útvonalat és fokozott ellenőrzés keretében igazoltatásokba kezdett. Ezt követően Budaházy Györgyöt rendőri intézkedés alá vonták és a Gyorskocsi utcában előállították jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség szabálysértés elkövetése miatt, mivel a rendőrök állítása szerint nem akarta alávetni magát az igazoltatásnak.

A fogvatartás több, mint 7 óra időtartamig tartott, végül azonban a szabálysértési eljárást a BRFK V. Kerületi Rendőrkapitányság, mint szabálysértési hatóság szabálysértés hiányában megszűntette.

 Budaházy György keresetében kérte, hogy a Fővárosi Törvényszék állapítsa meg, hogy az indok nélküli, ezáltal nyilvánvalóan jogszerűtlen rendőri előállítással és fogvatartással a rendőri szervek a személyhez fűződő jogait megsértették, egyben a kártérítés mellett adjanak elégtételt is számára.

A Fővárosi Törvényszék első fokú ítéletében nagy részében helyt adott a keresetnek és a személyes szabadság megsértésének megállapításán túl kötelezte a BRFK-t és a Készenléti Rendőrséget, hogy levélben fejezzék ki sajnálkozásukat és bocsánatkérésüket a jogsértő magatartásuk miatt, egyidejűleg a fenti összegű kártérítés megfizetésére is kötelezte őket.

 A bírósági ítélet rögzítette, hogy Budaházy György „az említett időpontban és helyen a Készenléti Rendőrség felszólításának nem állt ellen, hanem annak megfelelően kívánt eljárni” – bár a környezetében állók egymással összekapaszkodva voltak -, azonban „éppen ő volt az, aki őket ennek ellenkezőjére szólította fel, majd az intézkedésnek minden ellenállás nélkül alávetette magát, akként egyébként, hogy az intézkedés okát vele nem is közölték”.

A bíróság a Készenléti Rendőrség azon érvelését is elvetette, hogy ő a BRFK utasítására cselekedett, így jogszerűen járt el: az ítélet szerint az állapítható meg, hogy együttesen cselekedtek (a BRFK mint utasítást adó, a Készenléti Rendőrség mint végrehajtó), ami pedig Budaházy Györggyel történt, az az együttes magatartásuk eredménye, ezért a felelősség alól a Készenléti Rendőrség sem mentesülhet.

 Az indok nélküli előállítással és fogvatartással, valamint az intézkedéskori rendőri közlés hiányának jogsértő voltával kapcsolatban Szolgálatunk már számtalanszor felemelte a szavát, sajnos ez az ügy is még azon időszak alatt keletkezett, amikor a hatalom gyakorta súlyos törvénysértéseket követett el.

Az ítélet még nem jogerős, azonban Szolgálatunk bízik benne, hogy az ilyen és hasonló jogszerűtlen rendőri intézkedések áldozatai mielőbb megkapják elégtételüket mind erkölcsi, mind anyagi síkon, nem feledkezve meg a felelősségre vonás szükségességéről is.