Ki a közvélyes: a jogaikért küzdő bankhitel-károsultak vagy a csaló bankok és bűnpártolóik ?

november. 13. 2016. 7:07 Nemzeti Jogvédő Hírek

(Nemzeti Jogvédő Szolgálat közleménye, 2016. november 12.)

Erre a kérdésre is választ kell egy kafkai büntetőeljárásban adnia a Ráckevei Járásbíróságnak, az ügyészség képtelen vádjai alapján 2017 február 7-én 9 órakor hozandó ítéletében.

Az ügy előzménye, hogy 2013 decemberében hat szigetszentmiklósi bankfióknál egy-egy téglaszínű papírba csomagolt fahasáb került elhelyezésre, amelyre azt írták fel: "Elég volt a kifosztásból", illetve "Fordíts!". A csomagok túloldalán Petőfi Sándor: Feltámadott a tenger c. verse volt olvasható, illetve az a felhívás, hogy ezt a költeményt másnap olvassák az érintett bankfiókban. A biztonságiak, a bankok, a rendőrség és az ügyészség túlreagálták az ügyet: úgy gondolták a közveszéllyel fenyegetés bűntette valósult meg és ezért vádat emeltek Póka László, a Nem adom a házamat Mozgalom vezetője és Fehér Nándor, a Nem adom a házamat Mozgalom aktivistája ellen. 2015. május 21-én került sor a koncepciós per első tárgyalására a Ráckevei Járásbíróságon . A büntetőper azóta folyik, a harmadik bíró tárgyalja az ügyet, amelynek során a két vádlott védelmét dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője látja el. A bizonyítási eljárás 2016. november 3-án lezárult: bizonyítást nyert a közrendvédelmi szervek sem vették igazából komolyan ezt a vélemény-nyilvánítási performance-t. Az akció nem jelentett konkrét és komolyan vehető fenyegetést a közbiztonságra, ezért nem valósult meg bűncselekmény. A vádlottak "bevállalták" a csomagok elhelyezését.

A mostani tárgyalás összefoglalóját mutatja be a mostani film (készítette Vincze Krisztián) , amelyen a két vádlott és jogi képviselőik értékelik a per állását.

Emlékezetes, hogy a devizakárosultak ügyében 2014-es a "forintosítás"-i törvények nem adtak megoldást, sőt terheik növekedtek, az árfolyam-különbözet tisztességtelen profitját a bankoknál hagyta a törvényhozás. Az adósságcsapdában ragadt adósok elleni végrehajtások folytatódnak. A Nem adom a Házamat Mozgalom aktivistái szövetséges szervezetekkel együtt évek óta folytatják töretlenül itthon és az Európai Unió fórumai előtt polgári engedetlenségi akcióikat a tisztességes megoldás érdekében. A végrehajtások azonnali leállítását, a felvételkori árfolyamon történő forintosítást, kártérítést a szenvedésekért, illetve a felelősük elszámoltatását követelik. Ellenük tucatnyi eljárás indult már, milliós nagyságrendű bírságokkal sújtották őket érdekében, fogházba is kerültek néhányan, még terrorveszéllyel való fenyegetés miatt is eljárás indult Póka László ellen, akit ott jogerősen felmentettek.

A hatalom egyelőre a megoldás helyett a megtorlás és elhallgatás eszközét választja, de a károsultak igazsága előtt-utóbb győzni fog, ez elkerülhetetlen.

Budapest, 2016. november 12.

Nemzeti Jogvédő Szolgálat (www.njsz.hu) nevében:

Dr. Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat ügyvezetője (www.gaudinagytamas.hu)