Ki uszít itt és mire?

január. 13. 2013. 21:21 Nemzeti Jogvédő Hírek

A közösség elleni izgatást a Btk.  nagyon szigorúan bünteti. 3 évig terjedő szabadságvesztés kaphat, aki másokat olyan nagy mértékben  feltüzel  (gyűlöletre uszít), hogy az a rend – béke megzavarásához vezet.

Ilyesmit alapvetően egy utcai csoportosulás során, konkrét erőszakos cselekményre való felhívással lehet elkövetni, de manapság előszeretettel újságcikkek, internetes blogbejegyzések kapcsán is börtönbe akarják  juttatni a politikai ellenfelek egymást, vagy  a más véleményen lévőket.

Ritkán jutnak el ezek a feljelentések a bírósági ítéletig (évente 2 –3), de akkor is téves bírói döntések születnek, mint pl. Budaházy György, vagy legutóbb Polgár Tamás (Tomcat)  internetes írása esetében.

Nyilvánvaló, hogy az internetes bejegyzést olvasó magánya eleve kizárja annak  a hatásnak a kiváltását, ami bármilyen konkrét erőszakos cselekményre vezetne. Egy blogbejegyzés, vagy akár újságcikk olvasása teljes egészében alkalmatlan  olyan aktív, tevékeny gyűlölet bármilyen mértékű  felkeltésére, ami a rend – béke  megzavarásához vezetne.

Ezeket az írásokat az emberek elolvassák  és vagy egyetértenek a szerzővel, vagy nem, de semmilyen olyan indulat felkeltésére nem alkalmasak, ami az olvasót konkrét erőszakos cselekményre bírná.

Egy olyan esetet említhetek azonban amikor tökéletesen megvalósult a bűncselekmény. Amikor Szögi tanár úr  meglincselésekor összeverődött csőcseléket az „Öld meg  a magyart”-al buzdította, tüzelte egy cigányasszony. De akkor  hallgattak a jogvédők, nem tett feljelentést  a Magyar Helsinki Bizottság sem.

Dr. Somogyi János  Nemzeti Jogvédő Szolgálat